5 πράγματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
Με την προσφορά μηνιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ να λήγει στα τέλη Αυγούστου, δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία και τι να περιμένετε στο μέλλον.
1. Δεν θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε όλη τη Γερμανία με ένα εισιτήριο
Οι άνθρωποι στη Γερμανία απολάμβαναν μια πολύ φθηνή προσφορά για τις μεταφορές αυτό το καλοκαίρι. Για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κόστιζαν μόλις 9 ευρώ το μήνα – ή 27 ευρώ για όλη την περίοδο – για όλους, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών (αν και τα παιδιά κάτω των έξι ετών ταξιδεύουν γενικά δωρεάν).
Ένα από τα ωραιότερα πράγματα σχετικά με το εισιτήριο των 9 ευρώ είναι ότι ήταν/είναι διαθέσιμο προς χρήση σε όλα τα διαφορετικά τοπικά δίκτυα δημόσιων μεταφορών σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράζετε νέο εισιτήριο όταν ταξιδεύετε σε άλλη περιοχή ή κρατίδιο. Το εισιτήριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα περιφερειακά τρένα (καθώς και στα λεωφορεία, το U-Bahn, το S-Bahn και το τραμ).
Έτσι, μπορείτε να ταξιδεύετε σε μεγάλες αποστάσεις – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε χώρες του εξωτερικού.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, τα πράγματα γίνονται και πάλι λίγο πιο περίπλοκα. Θα πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο στην περιοχή στην οποία θέλετε να ταξιδέψετε.
Έτσι, αν επισκεφθείτε το Αμβούργο από την Κολωνία, η μηνιαία κάρτα σας δεν θα ισχύει πλέον εκεί (και το εισιτήριο των 9 ευρώ δεν θα ισχύει πλέον).
2. Η τιμή των εισιτηρίων ποικίλλει σε όλη τη Γερμανία
Το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού βρίσκεστε.
Σύμφωνα με μια μελέτη της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου ADAC τον Νοέμβριο του 2021 (αν και οι τιμές είναι ως επί το πλείστον οι ίδιες φέτος), τα εβδομαδιαία εισιτήρια – στα 36 ευρώ – ήταν πιο ακριβά στο Βερολίνο, ενώ στο Μόναχο κόστιζαν μόλις 17,80 ευρώ.
Η διαφορά στα μηνιαία εισιτήρια ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Στο Μόναχο, αυτά μπορούν να αγοραστούν με μόλις 57 ευρώ, ενώ στο Αμβούργο κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια, 112,80 ευρώ.
Τα ημερήσια εισιτήρια για ενήλικες ήταν πιο ακριβά στο Βερολίνο, τη Βόννη και την Κολωνία στα 8,80 ευρώ και κόστιζαν περίπου 60% περισσότερο από ό,τι στη Φρανκφούρτη, όπου η τιμή είναι περίπου 5,50 ευρώ.
Για μια απλή διαδρομή οι ενήλικες στο Μόναχο πλήρωσαν 3,40 ευρώ, ενώ στο Αμβούργο ένα απλό εισιτήριο κόστιζε 2,40 ευρώ.
Αυτές οι γενικές τιμές, οι οποίες είναι διαθέσιμες στους ιστότοπους των τοπικών φορέων εκμετάλλευσης των δημόσιων συγκοινωνιών σε όλη τη χώρα ή αν ρωτήσετε έναν υπάλληλο σε ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, θα επανέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει να γνωρίζετε το εισιτήριο που χρειάζεστε και τη ζώνη στην οποία ταξιδεύετε.
Και θυμηθείτε να ακυρώσετε το εισιτήριό σας πριν από το ταξίδι, αν αυτό απαιτείται στην περιοχή σας, για να αποφύγετε μια δυσάρεστη εμπειρία με έναν ελεγκτή εισιτηρίων.
3. Αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς πιθανότατα θα αυξήσουν σύντομα τις τιμές τους
Οι ενώσεις μεταφορών σε όλη τη Γερμανία δηλώνουν ότι οι πελάτες θα πρέπει να υπολογίζουν αυξήσεις στις τιμές, καθώς προσπαθούν να επεκτείνουν τις υποδομές και να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.
Ο γερμανικός δημοσιογραφικός όμιλος DPA διεξήγαγε έρευνα σε φορείς – και δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν το κόστος των τιμολογίων τους στο εγγύς μέλλον.
Στη Στουτγάρδη και γύρω από αυτήν, για παράδειγμα, οι ναύλοι πρόκειται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 4,9% στις αρχές του νέου έτους, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νυρεμβέργης θα αυξηθούν κατά 3%.
Στην περιοχή που καλύπτεται από την ένωση μεταφορών Rhein-Main, η οποία περιλαμβάνει τη Φρανκφούρτη και τη γύρω περιοχή, η αύξηση ανέρχεται σε 3,9% και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο.
Αρκετοί από τους φορείς περιφερειακών μεταφορών της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να αποφασίσουν για τα μελλοντικά τιμολόγια.
Η ταξιδιωτική ένωση Verkehrs und Tarifverbund Stuttgart εξήγησε: “Επί του παρόντος, οι εταιρείες μεταφορών αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα ενόψει της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας”.
Είπαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση απλώς και μόνο για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι δημόσιες μεταφορές.
4. Μπορεί να υπάρξει σύντομα άλλη μειωμένη προσφορά μεταφοράς
Το εισιτήριο των 9 ευρώ σημείωσε τεράστια επιτυχία, τουλάχιστον στα μάτια των χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία.
Ακόμη και όταν τα τρένα ήταν γεμάτα και υπήρχαν αναφορές ότι άνθρωποι έπρεπε να διωχθούν από τις αποβάθρες σε πολυσύχναστα δρομολόγια – τίποτα δεν μπορούσε να κάμψει το πνεύμα του εισιτηρίου των 9 ευρώ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κίνημα #9Euroticketbleibt (το εισιτήριο των 9 ευρώ παραμένει) έχει γίνει trend στο Twitter.
Αλλά η κυβέρνηση της Γερμανίας – αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες – φαίνεται να διχάζεται σχετικά με το μέλλον του εισιτηρίου χαμηλού κόστους.
Οι φιλικοί προς το κλίμα Πράσινοι, και άλλες ομάδες, πιέζουν να τεθεί σε ισχύ μια συνέχεια το συντομότερο δυνατό μετά τη λήξη της προσφοράς των 9 ευρώ.
Έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις, όπως ένα μηνιαίο εισιτήριο αξίας 29 ευρώ, μια προσφορά αξίας 69 ευρώ – και ένα ετήσιο εισιτήριο αξίας 365 ευρώ.
Παρόλο που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner απέκλεισε την παράταση της προσφοράς εισιτηρίου των 9 ευρώ, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια νέα μειωμένη προσφορά για τις μεταφορές θα τεθεί σε ισχύ κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.
Ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να περιμένει τις μελέτες που θα αναλύσουν την επίδραση του εισιτηρίου πριν εισαχθεί μια πιθανή επόμενη προσφορά είτε στο τέλος του τρέχοντος έτους είτε το επόμενο έτος.
Το επίμαχο σημείο είναι από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Η κυβέρνηση διέθεσε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την καλοκαιρινή προσφορά των 9 ευρώ, αλλά με έναν δύσκολο χειμώνα να έρχεται εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, οι πολιτικοί δεν θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν περισσότερα από τα αναγκαία για τις δημόσιες μεταφορές.
5. Οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γερμανίας είναι δημοφιλείς – τουλάχιστον στις πόλεις
Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ένα νέο φτηνό εισιτήριο μεταφοράς στο δρόμο, μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πραγματικά το δίκτυο τρένων, λεωφορείων και U-Bahn.
Το 2021, μόνο με τα λεωφορεία και τα τρένα της Γερμανίας μεταφέρθηκαν περίπου 7,88 δισεκατομμύρια επιβάτες. Οι πόλεις είναι γεμάτες με στάσεις λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς και τραμ.
Όμως, αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 της θυγατρικής της Deutsche Bahn και της νεοσύστατης εταιρείας κινητικότητας ioki, η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σημαντικά μειωμένη και συχνά δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις περίπου 55 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα προάστια ή σε αγροτικές περιοχές.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γιατί τα φάρμακα στη Γερμανία διατίθενται μόνο στα φαρμακεία;
- 8 απλοί τρόποι εξοικονόμησης του κόστους θέρμανσης στη Γερμανία
- Νέοι κανόνες για τηλεφωνική έκδοση αναρρωτικής στη Γερμανία
- 5 σημάδια ότι έχετε εγκλιματιστεί στη ζωή στη Γερμανία
- Οι φοροελαφρύνσεις που πρέπει να ξέρουν οι ξένοι γονείς στη Γερμανία
- Γερμανία: Έρχεται η ενίσχυση των 300 ευρώ για την ενεργειακή κρίση
- Νέα μέτρα Covid στη Γερμανία: 2 στάδια το φθινοπώρου και τον χειμώνα
- 8 συμβουλές για το πως να ντύνεστε σαν Γερμανοί
- 5 γερμανικά ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι
- Πώς να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι στη Γερμανία;