Οι ομογενείς στη Γερμανία μίλησαν και ήμασταν για άλλη μια φορά ανελέητα ειλικρινείς. Πέντε γερμανικές πόλεις κατατάχθηκαν μεταξύ των 10 χειρότερων για τους εκπατρισμένους στην πιο πρόσφατη κατάταξη του InterNation.
Το Αμβούργο αναδείχθηκε δεύτερη χειρότερη διεθνής πόλη για τους εκπατρισμένους
Ποτέ δεν αισθάνεται κανείς ότι η Γερμανία έχει αρκετό χρόνο να κλείσει τις πληγές της πριν έρθει άλλη μια ετήσια κατάταξη του InterNations και ανατρέψει κάθε πρόσχημα ή προσδοκία ότι είναι ένα εύκολο μέρος για να σταθεί κάποιος εύκολα τα πόδια του.
Στην τελευταία έκδοση της κατάταξης της InterNation «Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για τους εκπατρισμένους το 2024», η οποία βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12.543 διεθνείς ανθρώπους 175 εθνικοτήτων που ζουν στο εξωτερικό σε 174 χώρες, πέντε γερμανικές πόλεις αναδείχθηκαν μεταξύ των 10 χειρότερων πόλεων για τους εκπατρισμένους το 2024.
Η αξιολόγηση της κατάταξης χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: ποιότητα ζωής, ευκολία εγκατάστασης, εργασία στο εξωτερικό, προσωπικά οικονομικά και βασικά πράγματα για τους εκπατρισμένους.
Η Φρανκφούρτη κατέλαβε την 45η θέση, το Βερολίνο την 46η, η Κολωνία την 48η, το Μόναχο την 50η και το Αμβούργο την 52η, προτελευταία μετά το Βανκούβερ.
Μόλις μία γερμανική πόλη που αναφέρεται στην κατάταξη κατάφερε να ξεφύγει από την τελευταία δεκάδα, με το Ντίσελντορφ να καταλαμβάνει την 41η θέση.
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία διακρίθηκε. Η Βαλένθια, η Μάλαγα και το Αλικάντε ανακηρύχθηκαν οι τρεις καλύτερες πόλεις για τους εκπατρισμένους το 2024, με την InterNations να προσθέτει μια δήλωση αποποίησης ευθυνών ότι η κατάταξη βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, πριν οι πλημμύρες πλήξουν τη Βαλένθια και τη γύρω περιοχή, σκοτώνοντας σχεδόν 230 ανθρώπους.
Οι υπόλοιπες πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ένα μικτό σύνολο πόλεων, με την Πόλη του Παναμά, την Πόλη του Μεξικού και την Μπανγκόκ να βρίσκονται στην πρώτη 10άδα.
Ένας από τους μεγαλύτερους νικητές του 2024 πρέπει να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς η Ras Al Khaimah (6η θέση), το Αμπού Ντάμπι (9η θέση) και το Ντουμπάι (10η θέση) σημείωσαν υψηλή βαθμολογία.
Γιατί αγωνιζόμαστε όλοι στη Γερμανία;
Ήταν η κατηγορία «expat essentials», η οποία περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες ψηφιακή ζωή, θέματα διοίκησης, στέγαση και γλώσσα, που βύθισε τις γερμανικές πόλεις στον πάτο της κατάταξης.
Σε κάθε γερμανική πόλη που περιλαμβάνεται στην κατάταξη, νιώθουμε ότι η πλοήγηση στα ουσιώδη είναι περιττά κουραστική.
Το Ντίσελντορφ κατέλαβε την 47η θέση σε αυτή την κατηγορία, η Φρανκφούρτη την 49η, το Μόναχο την 50η, η Κολωνία την 51η, το Αμβούργο την 52η και το Βερολίνο την 53η, δηλαδή μόνο γερμανικές πόλεις κατέλαβαν τις έξι τελευταίες θέσεις σε αυτή την κατηγορία.
Πιο συγκεκριμένα, ως κύρια παράπονα αναφέρθηκαν οι υποτονικές προσπάθειες της Γερμανίας να ψηφιοποιήσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η αυξανόμενα απλησίαστη αξία των περισσότερων πόλεων – ιδιαίτερα του Αμβούργου και του Μονάχου, η μη προσβασιμότητα σε άμεσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και η έλλειψη εξωστρέφειας για τη σύναψη φιλικών σχέσεων.
«Διάφορα έγγραφα συχνά εξακολουθεί να χρειάζεται να αποστέλλονται με το συνηθισμένο ταχυδρομείο ή πρέπει να πάτε αυτοπροσώπως σε ένα γραφείο για να τα παραλάβετε.
Και συχνά υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ραντεβού κάθε είδους (με κυβερνητικές υπηρεσίες, γιατρούς κ.λπ.)», δήλωσε ένας Ουκρανός στο Βερολίνο στο InterNations.
Ένα πράγμα για το οποίο εξακολουθούμε να είμαστε ευγνώμονες είναι η προστασία των εργαζομένων στη Γερμανία και η υγιής στάση απέναντι στην εργασία.
«Η Γερμανία δίνει μεγάλη έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής- υπάρχει υψηλή εργασιακή ασφάλεια και σύστημα κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε ένας κάτοικος της Σιέρα Λεόνε που ζει στο Μόναχο.
Αλλά ενώ μπορεί να έχουμε ελεύθερο χρόνο για να τον απολαύσουμε, πολλοί από εμάς δεν έχουμε φίλους για να τον περάσουμε μαζί.
«Οι Γερμανοί είναι γενικά ψυχροί σε σύγκριση με τους ανθρώπους στην πατρίδα μου. Δεν είναι τόσο καλοί με τους ξένους», δήλωσε στην έρευνα ένας Νοτιοαφρικανός στη Φρανκφούρτη.
Όλοι μας έχουμε κολλήσει στο να είμαστε φίλοι μεταξύ μας.
Η Γερμανία κάνει τα πράγματα ευκολότερα… και δυσκολότερα, για τους μετανάστες
Στις έρευνες του InterNation τα τελευταία χρόνια, έχουμε βαφτίσει τη Γερμανία «δυστυχισμένη και μοναχική», «την πιο δύσκολη χώρα για να ξεκινήσει κανείς μια νέα ζωή», «τεχνολογικά φοβική και μη φιλική» και «απομονωτική και σφιγμένη», πολύ μακριά από την έρευνα του 2014, όπου η Γερμανία ανακηρύχθηκε ως η 12η καλύτερη χώρα στον κόσμο για τους εκπατρισμένους.
Πως πήγαν όλα τόσο στραβά από τότε;
Καθώς η Γερμανία συνεχίζει να προβληματίζεται για τα 16 χρόνια της κυβέρνησης του CDU υπό την Άνγκελα Μέρκελ, το όνομα της πρώην καγκελαρίου γίνεται λιγότερο συνώνυμο της σταθερότητας και συνδέεται περισσότερο με το επώνυμο «merkeln», την στάση της καθυστέρησης των μεταβάσεων και της αποφυγής μεγάλων αποφάσεων.
Είτε αποτελεσματικά είτε όχι, ο πλέον νεκρός συνασπισμός SPD-Πράσινων-FDP του Scholz στόχευε σε ένα ήπιο rebranding της Γερμανίας ως χώρας της μετανάστευσης, ψηφίζοντας το νόμο περί διπλής υπηκοότητας, το νόμο περί ειδικευμένης μετανάστευσης και εισάγοντας την Chancenkarte.
Αντίθετα, ενώ η καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την εύρεση καλά αμειβόμενης εργασίας στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για μαθήματα ένταξης πρόκειται να μειωθεί στο μισό το 2025, από 1,1 δισεκατομμύρια σε 500 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, οι εθνικές κρίσεις, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η κρίση στέγασης, ο πληθωρισμός και η κάμψη της γερμανικής εξαγωγικής αγοράς, με φόντο τις διεθνείς κρίσεις- την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και την κλιματική αλλαγή, σημαίνουν ότι η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για όλους στη Γερμανία.
Καλύτερες και χειρότερες πόλεις για τους διεθνείς
Συνολικά, ιδού οι 10 καλύτερες πόλεις για τους εκπατρισμένους του 2024, σύμφωνα με το InterNations:
- Βαλένθια, Ισπανία
- Μάλαγα, Ισπανία
- Αλικάντε, Ισπανία
- Πόλη του Παναμά, Παναμάς
- Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
- Ras Al Khaimah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Μαδρίτη, Ισπανία
- Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
- Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αντίθετα, εδώ είναι οι χειρότερες πόλεις για τους εκπατρισμένους:
- Βανκούβερ, Καναδάς
- Αμβούργο, Γερμανία
- Τορόντο, Καναδάς
- Μόναχο, Γερμανία
- Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
- Κολωνία, Γερμανία
- Μιλάνο, Ιταλία
- Βερολίνο, Γερμανία
- Φρανκφούρτη, Γερμανία
- Ρώμη, Ιταλία
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε ποιες άλλες πόλεις μπήκαν στην κατάταξη, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Χρειάζεται να μιλάτε γερμανικά για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία;
- Μετακόμιση σπιτιού στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω άδεια από την εργασία μου;
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Γερμανοί ειδικοί συνιστούν: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα
- Ευρώπη: Έρχεται ενιαίο σύστημα κρατήσεων για τρένα έως το 2026;
- Στη Γερμανία η πόλη με τις περισσότερες γέφυρες στην Ευρώπη – Ποια είναι;