Γερμανία: 41.000 καταστήματα έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Περισσότερα στοιχεία αρχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα οποία καταδεικνύουν τον πραγματικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία του κορονοϊού σε τμήματα της γερμανικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο τομέας του λιανικού εμπορίου έχασε 41.000 καταστήματα.
41.000 καταστήματα έκλεισαν σε όλη τη Γερμανία
Σύμφωνα με τον Alexander von Preen, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, η Γερμανία έχει χάσει περίπου 41.000 καταστήματα από το 2019.
Πριν από την πανδημία του κοροναϊού και τους περιορισμούς που επέφερε, η Γερμανία έχανε περίπου 5.000 καταστήματα ετησίως λόγω κλεισίματος.
Μιλώντας στην Berliner Morgenpost ο von Preen εξήγησε ότι μετά την έξαρση της μετακίνησης των λιανοπωλητών στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο διαδικτυακός κύκλος εργασιών αρχίζει να επιβραδύνεται.
Το 2022, το 13,5% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.
Αν και τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν, οι αριθμοί διαφέρουν σημαντικά στους διάφορους τομείς του λιανικού εμπορίου
. Το 50 τοις εκατό των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Γερμανία, για παράδειγμα, πωλείται ήδη διαδικτυακά.
Η ενεργειακή κρίση πλήττει το γερμανικό λιανεμπόριο
Στη Γερμανία, το 2022 οι ενδοιασμοί για τον κοροναϊό υποχώρησαν και η αβεβαιότητα σχετικά με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – και η επακόλουθη ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση – πήραν τη θέση του ιού στη συνείδηση της χώρας.
Το πακέτο ανακούφισης ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας θα χορηγήσει στις μικρές επιχειρήσεις φθηνότερες τιμές μετά το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, με σκοπό να συμβάλει στην άμβλυνση του πλήγματος της αύξησης των τιμών.
Παρ’ όλα αυτά, η ενεργειακή κρίση απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τη γερμανική οικονομία λιανικής πώλησης.
“Τα μεγάλα καταστήματα με καταψύκτες καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας και, ως εκ τούτου, τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων υποφέρουν περισσότερο”, δήλωσε ο von Preen στην Berliner Morgenpost.
Ορισμένα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία έχουν ήδη αποφασίσει να κλείνουν νωρίτερα προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια, αν και η πολιτική αυτή δεν έχει εφαρμοστεί σε πολλά μέρη.
Σύμφωνα με τον von Preen, το ενεργειακό κόστος διεκδικεί περίπου το 1,5 έως 2 τοις εκατό του τζίρου λιανικής που πραγματοποιείται σε ένα κατάστημα.
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των πωλήσεων κυμαίνονται γύρω στο 3 τοις εκατό, μια περαιτέρω σημαντική αύξηση των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κύκλος εργασιών συρρικνώνεται στο 0 τοις εκατό.
Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, μένει να δούμε αν και πώς θα επιταχύνει το έργο των περιορισμών του κορονοϊού και θα ρευστοποιήσει περαιτέρω το λιανικό εμπόριο της Γερμανίας.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίεςΕιδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Tips: 9 πράγματα αν επισκεφθείτε τη Γερμανία τον Δεκέμβριο
- Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
- Γερμανία – Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος
- Γερμανία: Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων της Deutsche Bahn
- Τα 5 κορυφαία γερμανικά πανεπιστήμια για διεθνείς φοιτητές
- Ζείτε στη Γερμανία; Πως να κερδίσετε και να γλυτώσετε χρήματα;
- Χειμώνας 22-23: 7 καταπληκτικά μέρη για σκι στη Γερμανία
- Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς να πάρετε μπόνους;
- Νέοι νόμοι: Τι αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο;