Να εργάζεστε λιγότερο για τα ίδια χρήματα – ακούγεται καλό από την άποψη του εργαζομένου. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτό, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Και τι σημαίνει αυτό για την οικονομία στο σύνολό της; Ερευνητές της εργασίας εξηγούν τα υπέρ και τα κατά.
Στη δυτικογερμανική βιομηχανία μετάλλου, η εβδομάδα των 35 ωρών ισχύει από το 1996 χωρίς αλλαγή στις αμοιβές, ενώ στην Deutsche Bahn πρόκειται τώρα να εισαχθεί σταδιακά ως επιλογή μέχρι το 2029 μετά από συμφωνία με το συνδικάτο μηχανοδηγών GDL.
Λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ωστόσο, ορισμένοι εργοδότες ζητούν την επιστροφή στην εβδομάδα των 40 ωρών.
Οι ερευνητές της εργασίας επίσης διαφωνούν: η εβδομάδα των 35 ωρών αποτελεί μοντέλο για το μέλλον ή κίνδυνο για την ευημερία;
Η κοινωνιολόγος εργασίας Eike Windscheid-Profeta από το συνδικαλιστικό ίδρυμα Hans Böckler Foundation επισημαίνει θετικές επιπτώσεις, όπως η μείωση των απουσιών και η μεγαλύτερη κινητοποίηση των εργαζομένων.
Σύμφωνα με αναλύσεις, η 35ωρη εβδομάδα στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών ειδών είχε επίσης θετική επίδραση στην παραγωγικότητα.
Ούτε τα πιλοτικά σχέδια “ούτε η προηγούμενη εμπειρία με τις μικρότερες ώρες εργασίας στη Γερμανία δείχνουν ότι αυτό συνδέεται με απώλεια ευημερίας”, συνοψίζει η Windscheid-Profeta.
Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα χρόνου εργασίας Guido Zander δήλωσε σε συνεντεύξεις του ότι μοντέλα μειωμένου χρόνου εργασίας, όπως η τετραήμερη εβδομάδα, θα μπορούσαν σίγουρα να λειτουργήσουν σε μεμονωμένες επιχειρήσεις και τομείς.
Ωστόσο, μια μηχανή δεν λειτουργεί αυτόματα ταχύτερα μόνο και μόνο επειδή κάποιος εργάζεται λιγότερο και επομένως έχει ίσως περισσότερα κίνητρα.
“Εξαρτάται από τις αντισταθμιστικές επιδράσεις που έχω: Εάν έχω πολύ υψηλό ποσοστό ασθενειών και μπορώ να πιστεύω βάσιμα ότι θα μειωθεί αν μειώσω τις ώρες εργασίας, τότε αυτό είναι φυσικά ένα στοιχείο αντιρροπισμού”, δήλωσε ο Zander στο SWR τον Ιανουάριο.
Τι συνηγορεί κατά των λιγότερων ωρών εργασίας την εβδομάδα
Ο Oliver Stettes, ειδικός σε θέματα εργασιακού περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW), το οποίο βρίσκεται κοντά στους εργοδότες, δεν βλέπει περιθώρια για συλλογικές μειώσεις των ωρών εργασίας: “Για να καταστεί οικονομικά βιώσιμη, για παράδειγμα, μια μείωση από 40 σε 32 ώρες την εβδομάδα, στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 25% ανά ώρα εργασίας”.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν κατά μέσο όρο μικρότερη από ένα τοις εκατό ετησίως στο σύνολο της οικονομίας την τελευταία δεκαετία.
Επιπλέον: “Θα χάσουμε σημαντικό αριθμό ωρών εργασίας όταν οι baby boomers συνταξιοδοτηθούν, επειδή ο αριθμός των μελλοντικών γενεών είναι απλώς μικρότερος”, λέει ο Stettes.
Μια συλλογική μείωση των ωρών εργασίας θα επιδεινώσει αυτή τη μείωση.
Ταυτόχρονα, ο ερευνητής του IW υποστηρίζει ότι τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και οι δημόσιοι προϋπολογισμοί θα αντιμετώπιζαν υψηλότερες απαιτήσεις χρηματοδότησης: “Η συλλογική μείωση των ωρών εργασίας θα μας έκανε απλώς φτωχότερους”.
Ο Timo Wollmershäuser από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου αναφέρει ότι η απλή μείωση των κατά κεφαλήν ωρών εργασίας θα κόστιζε τελικά την ανάπτυξη.
Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας να συνοδεύεται από άλλες αλλαγές, όπως επιχειρησιακά μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας ανά ώρα εργασίας.
Ο Stefan Kooths από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία προσθέτει ότι η σήμερα ενεργή γενιά δεν μπορεί να “κρατήσει πολύ λεπτό πόδι” όσον αφορά την εξισορρόπηση του ελεύθερου χρόνου και της εργασίας – διότι διαφορετικά η φορολογική αναλογία θα πρέπει να αυξάνεται συνεχώς.
Ωστόσο, το κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα για να κάνει την εργασία πιο συμφέρουσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αντισταθμίσει την κίνηση προς ολοένα και μικρότερες ώρες εργασίας.
Ζήτηση για μεγαλύτερο ωράριο εργασίας
Η ένωση μηχανολόγων μηχανικών VDMA κάλεσε πρόσφατα σε ταχεία διόρθωση πορείας ενόψει της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ο πρόεδρος των εργοδοτών Rainer Dulger δήλωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις αρχές του έτους: “Μια τετραήμερη εβδομάδα και στη συνέχεια με πλήρη αντιστάθμιση των αποδοχών είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε σε μια εποχή που υπάρχει τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Όλοι αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα”.
Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα χρόνου εργασίας Zander τάσσεται γενικά υπέρ της ποικιλομορφίας στα μοντέλα χρόνου εργασίας – και προς τις δύο κατευθύνσεις: “Βρισκόμαστε σε ένα τόσο πολύπλοκο περιβάλλον που αυτά τα απλά μοντέλα “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” όλο και περισσότερο δεν είναι πλέον κατάλληλα”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Τι αλλάζει τον Απρίλιο του 2024 για τους πολίτες στη Γερμανία;
- Σύνθημα ελληνικής ομάδας γραμμένο σε κάμερα ταχύτητας στη Γερμανία
- Γερμανία: Οι καλύτερες εφαρμογές παράδοσης φαγητού και ειδών παντοπωλείου
- Τέρμα η φυλακή για την εισιτηριοδιαφυγή στα ΜΜΜ στη Γερμανία
- Πως να υπολογίσετε αν πληρώνετε υπερβολικό ενοίκιο στο Ντίσελντορφ