Η τελευταία διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων από τους Times Higher Education (THE) κατέταξε τρία γερμανικά πανεπιστήμια μεταξύ των 50 καλύτερων στον κόσμο…
THE World University Rankings 2025
Κάθε χρόνο, οι Times Higher Education καταρτίζουν έναν κατάλογο με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο σύμφωνα με την αξιολόγησή τους.
Ο φετινός κατάλογος εξέτασε περισσότερα από 2.000 πανεπιστήμια σε 115 χώρες και εδάφη παγκοσμίως.
Το 2025 ήταν η ένατη συνεχής χρονιά που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη.
Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αντικαθιστώντας το Χάρβαρντ στην περσινή κατάταξη.
Το Χάρβαρντ υποχώρησε στην τρίτη θέση, ενώ το Πρίνστον και το Κέιμπριτζ κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγγλοαμερικανικά ιδρύματα συνέχισαν να κυριαρχούν στην κατάταξη.
Ωστόσο, το 2025, τα κινεζικά πανεπιστήμια πλησίασαν περισσότερο από ποτέ στην πρώτη δεκάδα, με το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο να καταλαμβάνει τη 12η θέση.
Το ETH της Ζυρίχης ήταν το πανεπιστήμιο με την καλύτερη βαθμολογία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την 11η θέση συνολικά.
Το TUM, το LMU και η Χαϊδελβέργη ανακηρύχθηκαν τα 3 κορυφαία γερμανικά πανεπιστήμια από το THE
Στην κατάταξη του 2025, το Πολυτεχνείο του Μονάχου (TUM) κατέλαβε την 26η θέση, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση.
Το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου (LMU) διατήρησε τη θέση του στην 38η θέση, όπως και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στην 47η θέση, ισοβαθμώντας με το Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Zhejiang, νότια της Σαγκάης.
Πιο κάτω στον κατάλογο, το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου ισοβάθμησε στην 84η θέση με το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ και το Πανεπιστήμιο της Βόννης κατέλαβε την 89η θέση.
Το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο του Tübingen μπήκαν επίσης στην πρώτη 100άδα.
Πώς αποφασίζει το THE ποια πανεπιστήμια είναι «καλά»;
Τι σημαίνουν λοιπόν όλοι αυτοί οι αριθμοί και πώς μπορούν να βοηθήσουν τους υποψήφιους φοιτητές να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το πού θα ήθελαν να σπουδάσουν στη Γερμανία;
Με την περσινή κατάταξη, το THE ανακοίνωσε ότι υιοθετεί μια νέα μεθοδολογία για την αξιολόγηση της ποιότητας των πανεπιστημίων.
Η δημοσίευση ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια θα κρίνονται με βάση τις επιδόσεις τους σε πέντε τομείς: διδασκαλία, ερευνητικό περιβάλλον, ποιότητα έρευνας, διεθνείς προοπτικές και βιομηχανία.
Όμως, σύμφωνα με την Jelena Brankovic, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld της οποίας η εμπειρογνωμοσύνη περιλαμβάνει τη βιομηχανία των πανεπιστημιακών κατατάξεων, αυτές οι μεθοδολογίες είναι, «περισσότερο σαν ένας αντιπερισπασμός της πρώτης σκηνής από το τι πραγματικά συμβαίνει στα παρασκήνια της επιχείρησης κατάταξης».
Ενώ οι πρώτες παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις δημοσιεύθηκαν μόλις το 2003, ο αριθμός των εκδοτών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία 20 χρόνια, με τις πιο επιδραστικές κατατάξεις να διευθύνονται από τέσσερις εταιρείες, οι οποίες «συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων από πανεπιστήμια και δημόσια προσβάσιμες πηγές, τα οποία στη συνέχεια ιδιωτικοποιούν προκειμένου να τα διαθέσουν στην αγορά σε πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη με τη μορφή ανάλυσης επιδόσεων», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU).
«Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα πανεπιστήμια που αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από την QS και το THE μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανέβουν στις εν λόγω κατατάξεις», εξηγεί το UNU.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένα πανεπιστήμια επιλέγουν να βγουν από την «κούρσα».
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την κατάταξη THE και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ακολούθησε, αποχωρώντας τον Μάρτιο του 2024.
Το UNU εξέδωσε έκτοτε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει έντονα την «ευρεία και άκριτη χρήση των παγκόσμιων πανεπιστημιακών κατατάξεων», άποψη με την οποία συμφωνεί η Brankovic.
Υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα τα οποία οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όταν διαβάζουν τις κατατάξεις, δήλωσε.
«Δεν θα πρέπει να παίρνουν οποιαδήποτε πληροφορία τοις μετρητοίς, αλλά να την προσεγγίζουν με μια υγιή δόση σκεπτικισμού» και “δεν θα πρέπει ποτέ να βασίζονται μόνο σε μια πηγή πληροφοριών, όπως μια κατάταξη, αλλά θα πρέπει να προσπαθούν να ρίχνουν ένα ευρύ δίχτυ, να συγκρίνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, να συζητούν με συνομηλίκους και γονείς, και να τις αξιολογούν σε σχέση με τις δικές τους προτιμήσεις”.
Τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2025, σύμφωνα με το THE
- Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
- Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης
- Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
- Πανεπιστήμιο Princetown
- Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
- Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
- Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας
- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ
- Imperial College του Λονδίνου
- Πανεπιστήμιο Yale
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- TOP 10: Αυτές είναι οι πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο το 2024
- Νέοι κανόνες για τα ποδήλατα: Οι αλλαγές στην οδική κυκλοφορία
- Αυτός είναι ο χρόνος που πρέπει να εργαστείτε για σύνταξη 1500 ευρώ
- Οι φόβοι των Γερμανών: Ανησυχία προκαλούν κυρίως δύο θέματα στους πολίτες
- Ιστορική οικονομική ύφεση στη Γερμανία: Ειδικός ζητά κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Καλά νέα: Η ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία θα γίνει φθηνότερη το 2025
- Brückentage 2025 στη Βαυαρία: Πώς να κερδίστε περισσότερες μέρες άδειας;
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;