Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η Δευτέρα 03 Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP).
Η θερμότερη ημέρα παγκοσμίως μέχρι στιγμής από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών ήταν η Δευτέρα 03 Ιουλίου, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ την Τρίτη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανήλθε στους 17,01 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016, αναφέρεται.
“Αυτό δεν είναι ένα ορόσημο που θα έπρεπε να γιορτάζουμε”, δήλωσε η ερευνήτρια Friederike Otto του Ινστιτούτου Grantham του Imperial College στο Λονδίνο, το οποίο ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
“Είναι μια θανατική καταδίκη για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα”.
Ακόμη και ρεκόρ θερμοκρασίας στον πολικό σταθμό
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι νότιες ΗΠΑ έχουν υποφέρει από έντονο καύσωνα. Στην Κίνα, συνεχίστηκε ο καύσωνας με θερμοκρασίες που έφτασαν πάνω από τους 35 βαθμούς.
Στη Βόρεια Αφρική καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς. Τα θερμόμετρα ανέβηκαν ασυνήθιστα ψηλά και στην Ανταρκτική: στον ουκρανικό πολικό σταθμό Vernadsky, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο άγγιξε πρόσφατα τους 8,7 βαθμούς.
Οι επιστήμονες επέρριψαν την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με ένα αναδυόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για κύματα καύσωνα και ξηρασία
Μόλις την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες του αναμενόμενου καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο για τους ανθρώπους στις πληγείσες χώρες.
Ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 και απειλεί να προκαλέσει ακραίες καιρικές καταστάσεις, δήλωσε η Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια του ΠΟΥ για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία στη Γενεύη.
Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για τον ερχομό του Ελ Νίνιο.
Η διευθύντρια του ΠΟΥ ανέφερε τις ξηρασίες, τις πλημμύρες, τους τυφώνες και τους καύσωνες ως επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.
Το βρώμικο νερό ευνοεί τη χολέρα και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες.
Οι αποτυχίες των καλλιεργειών θα οδηγήσουν σε υποσιτισμό, επισήμανε η Neira.
Πολλά μέρη του κόσμου θα επηρεαστούν, με σοβαρότερες επιπτώσεις στους τροπικούς, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.
Οι ακριβείς επιπτώσεις του Ελ Νίνιο δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο εμφανίζεται κάθε δύο έως οκτώ χρόνια
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο εμφανίζεται κάθε δύο έως οκτώ χρόνια στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και προκαλείται από αλλαγές στα ρεύματα νερού και αέρα.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό ως “συζευγμένο φαινόμενο ωκεανού-ατμόσφαιρας” μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό και τα καιρικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων κλιματικών διακυμάνσεων σε όλο τον κόσμο.
EDIT – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Καταρρίφθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Guardian.
Κατά την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
- 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νερό βρύσης στη Γερμανία
- Γερμανία: Πότε πληρώνεται το Εισόδημα του Πολίτη (Bürgergeld)
- Ποια γερμανική ασφάλιση χρειάζεστε για ατυχήματα;
- Προβλέπεται νέα παροχή για γονείς: Ποιος παίρνει πόσα ευρώ;
- Πιο καυτό από ποτέ φέτος: Ο καύσωνας φτάνει το Σαββατοκύριακο
- Το τρένο περνά μέσα από ένα σπίτι στο Βερολίνο (Vid)
- 60.000 οικογένειες στη Γερμανία δεν δικαιούνται το Elterngeld
- Καιρός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: Ακραία ζέστη και στη Στουτγάρδη