Σε μια εποχή που η καθημερινότητα μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στον ψηφιακό χώρο – από την κράτηση ραντεβού και εισιτηρίων έως και τις τραπεζικές συναλλαγές – περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία παραμένουν εκτός διαδικτύου…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας (Destatis) για το 2024, αυτό αντιστοιχεί στο 4% του πληθυσμού ηλικίας 16 έως 74 ετών.
Η κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια σοβαρούς προβληματισμούς για τον ψηφιακό αποκλεισμό, καθώς ολοένα και περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες διατίθενται μόνο διαδικτυακά.
Οι ηλικιωμένοι οι πιο αποκλεισμένοι από την ψηφιακή ζωή
Τα ποσοστά διαφέρουν αισθητά ανάλογα με την ηλικία. Στην κατηγορία 65-74 ετών, σχεδόν 1 στους 8 (12%) δήλωσε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ.
Αντίστοιχα, στους 45-64 ετών, το ποσοστό πέφτει στο 4%, ενώ στους νεότερους (16-44 ετών) μόνο 2% παραμένουν offline.
Παρότι τα συνολικά νούμερα δείχνουν βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, το χάσμα μεταξύ γενεών παραμένει έντονο.
Η Γερμανία κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. – Πρωταθλητές στην ψηφιοποίηση οι Σκανδιναβοί
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία βρίσκεται ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο, ο οποίος για το 2024 διαμορφώνεται στο 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στις Κάτω Χώρες και στη Σουηδία, όπου λιγότερο από 1% του πληθυσμού ηλικίας 16 έως 74 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει το ίντερνετ.
Αντιθέτως, η Κροατία με 14% και η Ελλάδα με 11% καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ψηφιακού αποκλεισμού εντός της Ένωσης.
Σχεδόν ένα τρίτο της ανθρωπότητας εκτός διαδικτύου
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ (ITU), 32% του παγκόσμιου πληθυσμού – δηλαδή περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – παρέμεναν offline το 2024.
Ακόμα και σε ανεπτυγμένες ηπείρους όπως η Αμερική και η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων των χωρών εκτός Ε.Ε.), 9% και 13% αντίστοιχα δεν είχαν καμία πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψηφιακή ανισότητα παραμένει ένα παγκόσμιο και πολυεπίπεδο ζήτημα, επηρεάζοντας τόσο την πρόσβαση στην πληροφόρηση όσο και τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή.