Από το να τραγουδάτε ορισμένες γραμμές του εθνικού ύμνου μέχρι να στέλνετε ευχές για τα γενέθλιά σε λάθος ημέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνετε αντιπαθείς στη Γερμανία.
Να περνάτε το δρόμο με κόκκινο φανάρι (ειδικά με παιδιά τριγύρω)
Έχετε μόνο δύο λεπτά για να προλάβετε το λεωφορείο σας, δεν υπάρχει κίνηση γύρω σας, οπότε περνάτε γρήγορα απέναντι στο δρόμο με κόκκινο φανάρι.
Αν υπάρχουν άλλοι Γερμανοί πεζοί τριγύρω για να σας δουν να το κάνετε αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενοχληθούν και, αν έχουν παιδιά μαζί τους, μπορεί να σας επιπλήξουν ευθέως επειδή δίνετε το κακό παράδειγμα.
Η παράβαση του κόκκινου σηματοδότη στις διαβάσεις πεζών δεν είναι μόνο ταμπού στη Γερμανία – είναι επίσης παράνομο και μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο μεταξύ 5 και 10 ευρώ.
Να περπατάτε στον ποδηλατόδρομο
Υπάρχουν περίπου 40.000 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στη Γερμανία και ούτε ένα εκατοστό δεν προορίζεται για χρήση από πεζούς.
Συχνά χρειάζεται λίγος χρόνος στους νεοφερμένους στις γερμανικές πόλεις – και να τους φωνάξει ένας θυμωμένος ποδηλάτης – για να καταλάβουν ότι αυτοί οι κόκκινοι δρόμοι δεν είναι για να περπατάτε.
Να κάνετε ποδήλατο αργά στα αριστερά του ποδηλατόδρομου
Ακριβώς όπως και στην οδική κυκλοφορία – ο κανόνας στους γερμανικούς ποδηλατοδρόμους είναι ότι οι πιο αργοί ποδηλάτες πρέπει να παραμένουν στα δεξιά και να αφήνουν την αριστερή πλευρά ελεύθερη για όσους θέλουν να αναπτύξουν ταχύτητα.
Το να κόβετε βόλτες στα αριστερά της λωρίδας είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να ακούσετε τις βρισιές από τους ταχύτατους ποδηλάτες με τα λύκρα.
Να σηκώνετε το δεξί σας χέρι
Τώρα αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά και άκρως προσβλητικό – και παράνομο.
Το να χαιρετάτε ναζιστικά – γνωστό ως der Hitlergruß – αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και πέντε χρόνια.
Στην πραγματικότητα, η οποιαδήποτε αστεία αναφορά στα γεγονότα του 1933-1945 είναι άκρως ανεπιθύμητη.
Να τραγουδήσετε τους δύο πρώτους στίχους του εθνικού ύμνου
Αν και δεν είναι παράνομο -όπως συχνά πιστεύεται- το να τραγουδήσετε τους δύο αρχικούς πρώτους στίχους του γερμανικού εθνικού ύμνου σίγουρα θα ενοχλήσει και θα προσβάλει τους περισσότερους Γερμανούς.
Ο αρχικός εναρκτήριος στίχος – Deutschland, Deutschland, über alles (“Γερμανία, Γερμανία πάνω απ’ όλα”) συνδέεται έντονα με τη ναζιστική Γερμανία και τον γερμανικό εθνικισμό και, από το 1952, μόνο ο τρίτος στίχος επιτρέπεται να τραγουδιέται σε επίσημες περιστάσεις.
Αργοπορημένη άφιξη χωρίς εξηγήσεις
Δεν είναι μυστικό ότι οι Γερμανοί παίρνουν στα σοβαρά την ακρίβεια. Όμως, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στη ζωή και οι περισσότεροι λογικοί Γερμανοί θα συγχωρήσουν μια μικρή καθυστέρηση για μια κοινωνική συνάντηση – αν τους ενημερώσετε.
Ακόμα και αν καθυστερήσετε μόλις 5 λεπτά, είναι καλύτερο να στείλετε μήνυμα εκ των προτέρων.
Να προτείνετε να μοιραστείτε το λογαριασμό του εστιατορίου 50/50
Στους Γερμανούς αρέσει να είναι ακριβείς όσον αφορά τη μοιρασιά του λογαριασμού, γι’ αυτό και συνήθως θα σας ρωτήσουν στο τέλος του γεύματός σας αν θέλετε να πληρώσετε το λογαριασμό σας zusammen ή getrennt (“μαζί ή χωριστά”).
Το να απαντήσετε zusammen συνήθως δεν θα εκτιμηθεί από τους υπόλοιπους, οι οποίοι γενικά προτιμούν να πληρώσουν ακριβώς αυτό που έφαγαν παρά να μοιραστούν το κόστος της μπριζόλας και της σαμπάνιας σας.
Να τους προσκαλέστε για δείπνο και στη συνέχεια μην πληρώσετε
Αν πείτε σε έναν Γερμανό Ich möchte dich zum Essen einladen (“Θα ήθελα να σε προσκαλέσω σε δείπνο”) θα υποθέσει ότι θέλετε να τον βγάλετε για δείπνο και να πληρώσετε.
Έτσι, αν σκοπεύετε να μοιραστείτε τον λογαριασμό, είναι καλύτερο να αποφύγετε το ρήμα einladen και να πείτε κάτι όπως lass uns zusammen Essen gehen (“ας βγούμε μαζί για φαγητό”) ή lass uns zum Abendessen treffen (“ας συναντηθούμε για δείπνο”).
Να ζητήσετε νερό από τη βρύση
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι φυσιολογικό να ζητάτε ένα ποτήρι νερό βρύσης σε ένα εστιατόριο. Αλλά όχι στη Γερμανία.
Το να ζητήσετε Ein Glas Leitungswasser θα προκαλέσει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα ανασηκωμένο φρύδι από τον σερβιτόρο και τους υπόλοιπους θαμώνες.
Να απευθυνθείτε με αγένεια στους μεγαλύτερους σας
Για τους φυσικούς ομιλητές της αγγλικής γλώσσας, το να καταλάβετε πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τον ανεπίσημο (du) και τον επίσημο (Sie) τύπο της λέξης “you” μπορεί να είναι δύσκολο.
Αλλά το να το κάνετε λάθος μπορεί να είναι προσβλητικό.
Έτσι, είναι καλύτερο να τηρείτε τον κανόνα ότι, αν δεν γνωρίζετε κάποιον -ιδιαίτερα αν είναι μεγαλύτερος ή αν τον συναντάτε σε επίσημο περιβάλλον- να αναφέρεστε σε αυτόν ως Sie μέχρι να σας πει ρητά ότι μπορείτε να αναφέρεστε σε αυτόν ως du.
Να μιλάτε δυνατά στο Ruhebereich
Στη Γερμανία, η σιωπή είναι χρυσός. Υπάρχουν Ruhetagen (“ήσυχες ημέρες”), Ruhestunden (“ήσυχες ώρες”) και Ruhebereiche (“ήσυχες περιοχές”) στα τρένα.
Το να μιλάτε δυνατά στο τηλέφωνό σας ή να προβάλλετε ένα βίντεο από το φορητό σας υπολογιστή σε μια από αυτές τις ήσυχες περιοχές είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να εκνευρίσετε τους συνεπιβάτες σας.
Να κάνετε θόρυβο την Κυριακή
Το τρυπάνι, το σφυροκόπημα, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και το να πηγαίνετε τα μπουκάλια σας στον σκουπιδοτενεκέ είναι απόλυτο απαγορευτικό την Κυριακή στη Γερμανία.
Ως Ruhetag – ήσυχη ημέρα – οι Κυριακές στη Γερμανία είναι για ξεκούραση. Αν δεν τηρήσετε αυτόν τον κανόνα, μπορεί να σας επισκεφτεί η αστυνομία.
Να φοράτε ρούχα στη σάουνα
Στη Γερμανία, οι σάουνες είναι ζώνες Textilfrei (“χωρίς υφάσματα”) και το να μη γδύνεστε μόνο και μόνο επειδή νιώθετε λίγο ντροπαλοί ή αμήχανοι δεν θα πλυθείτε.
Οι συνδαιτυμόνες σας στη σάουνα όχι μόνο θα ενοχληθούν, αλλά είναι πιθανό να σας θεωρήσουν ανθυγιεινό που φοράτε το βρεγμένο μαγιό σας στον ιερό ξύλινο θάλαμό τους.
Να ανοίξετε το κλιματιστικό
Αυτό που μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό σε πολλές χώρες να κάνετε μια ζεστή μέρα, στη Γερμανία συχνά αποδοκιμάζεται.
Σχετικά λίγα γερμανικά σπίτια και γραφεία διαθέτουν κλιματιστικές μονάδες και όσες διαθέτουν χρησιμοποιούνται με φειδώ, καθώς οι Γερμανοί προτιμούν να αποφεύγουν τα αφύσικα ρεύματα αέρα – και τις πιθανές ασθένειες που αυτά προκαλούν – και προτιμούν έναν ανεμιστήρα ή απλώς ένα ανοιχτό παράθυρο.
Να αφήσετε τα φυτά σας να μεγαλώσουν στους κήπους των γειτόνων
Όταν ξεσπά πόλεμος γειτονιάς στη Γερμανία, το πιθανότερο είναι ότι κάποιος τόλμησε να φυτέψει ένα δέντρο μερικά εκατοστά πιο κοντά στον φράχτη του γείτονα.
Το να αφήνετε τα φυτά σας να κρέμονται μέσα στον κήπο του γείτονά σας θεωρείται πολύ ενοχλητικό στη Γερμανία – έχουν υπάρξει ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που οδηγήθηκαν γι’ αυτό στο δικαστήριο.
Να πετάτε τα μπουκάλια σας στα σκουπίδια
Ένα από τα πράγματα με τα οποία πολλοί ξένοι εκπλήσσονται ευχάριστα όταν μετακομίζουν στη Γερμανία είναι το φιλικό προς το περιβάλλον και την οικονομία σύστημα Pfandflaschen (“μπουκάλια με εγγύηση”).
Το να παίρνετε αυτά τα μπουκάλια πίσω στο σούπερ μάρκετ είναι αυτό που πρέπει να κάνει κάθε καλός πολίτης της Γερμανίας, οπότε το να τα πετάτε απρόσεκτα στα σκουπίδια είναι σχεδόν ιεροσυλία.
Να μην ξεχωρίζετε τα σκουπίδια σας
Εξίσου κακό με το να μην παίρνετε την επιστροφή των Pfandflaschen σας είναι να μην διαχωρίζετε σωστά την ανακύκλωσή σας.
Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη Γερμανία, οπότε μην αφήσετε τους γείτονές σας να σας πιάσουν να βάζετε μπανανόφλουδες στους μπλε κάδους και κουτιά γάλακτος στον Biomüll (“βιολογικά απόβλητα”), αν θέλετε να κάνετε φίλους.
Να πηγαίνετε με το πάσο σας στο ταμείο
Τα ψώνια είναι σοβαρή υπόθεση στη Γερμανία και δεν συνιστάται να πασχίζετε με τα ψιλά, να συσκευάζετε τα εμπορεύματά σας με ρυθμό σαλιγκαριού ή να ψάχνετε τις κάρτες σας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ουρά.
Να τους πείτε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας είναι άχρηστη
Από την τελευταία φορά που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, η γερμανική Nationalmanschaft δεν είναι ακριβώς στην κορυφή του παιχνιδιού της τα τελευταία χρόνια.
Αλλά οι Γερμανοί είναι πολύ περήφανοι για την εθνική τους ομάδα – οπότε είναι καλύτερο να κρατήσετε τέτοιες σκέψεις για τον εαυτό σας.
Να τους πείτε ότι δεν σας αρέσει η μπύρα
Με 5.000 έως 6.000 διαφορετικές ποικιλίες μπύρας να διατίθενται στη Γερμανία, η μπύρα αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας.
Αν λοιπόν δεν είστε οπαδός της, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην το πείτε.
Να μην κοιτάτε τους ανθρώπους στα μάτια ενώ κάνετε πρόποση
Οι κανόνες για την πρόποση στη Γερμανία είναι αρκετά απλοί: αυτοί που κάνουν πρόποση να κοιτάζονται στα μάτια, διαφορετικά, αντιμετωπίζουν επτά χρόνια κακοτυχίας.
Αγνοήστε λοιπόν αυτόν τον κανόνα με δική σας ευθύνη, εκτός αν δεν σας ενδιαφέρει να καταραστείτε τους φίλους σας που πίνουν.
Να φοράτε τα παπούτσια σας σε εσωτερικούς χώρους
Η Γερμανία είναι ένα έθνος ιδιοκτητών Hauschuhe (παντόφλες), επειδή το να φοράτε βρώμικα παπούτσια του δρόμου μέσα στο σπίτι δεν είναι απλά σωστό.
Έτσι, αν δεν θέλετε να γίνετε ενοχλητικοί, βγάλτε ευγενικά τα υποδήματά σας την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε ένα γερμανικό σπίτι.
Να τους πιάνετε ψιλοκουβέντα
Οι Γερμανοί είναι αρκετά άμεσοι και συχνά επιθυμούν να μπουν στο θέμα όταν πρόκειται για συζήτηση.
Οι περιττές κουβέντες για τον καιρό και για το πώς περνάνε συνήθως δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Να τους ευχηθείτε χρόνια πολλά σε λάθος μέρα
Οι Γερμανοί μπορεί να είναι λίγο αστείοι όταν πρόκειται για ευχές γενεθλίων.
Αν τους συγχαρείτε για τη συμπλήρωση ενός έτους ηλικίας έστω και ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα των γενεθλίων τους – μπορεί να το θεωρήσουν γρουσουζιά.
Να τους αποκαλείτε “τυπικούς Γερμανούς”
Αυτό το ίδιο το άρθρο είναι σίγουρα ένοχο γι’ αυτό. Στους Γερμανούς δεν αρέσει να αναφέρονται ως “τυπικοί Γερμανοί”, ή οι υπερβολικά συνεπείς, χωρίς χιούμορ, που πίνουν μπύρα και παρόμοια στερεότυπα που το συνοδεύουν. Συγγνώμη!
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.