23 Ιουνίου: Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα
Το 1946, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, άρχισε να εορτάζει την επέτειο της έναρξης των Αγώνων στις 6 Απριλίου, έχοντας μάλιστα κάνει πρόταση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ημερομηνία αυτή αποτελέσει κοινό εορτασμό.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ορίσει ως «Ολυμπιακή Ημέρα» την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Η ΕΟΕ και όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανά τον κόσμο, ακολουθώντας την απόφαση της ΔΟΕ, εορτάζουν την «Ολυμπιακή Ημέρα» στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου εορτάζεται η Ολυμπιακή Ημέρα σε όλο τον κόσμο, από όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτός από την αθλητική του σημασία, προάγει σημαντικές ηθικές αξίες και αρετές στον άνθρωπο.
Στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας, χωρίς βία και ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτών.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων, και τη φετινή χρονιά, που αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο του 2021 λόγω ανησυχιών για την πανδημία του κορωνοϊού.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
«Ό,τι αγνότατα ηθικό μπορεί να μας μάθει το παιγνίδι είναι τούτο:
Ο ανώτατος σκοπός του παιγνιδιού δεν είναι η νίκη παρά από ποιους δρόμους, με
ποιαν προπόνηση, με τι πειθαρχία, ακολουθώντας αυστηρά τους νόμους του παιγνιδιού
να μάχεσαι για τη νίκη».
«Δεν πρέπει να ντρέπεσαι πως νικήθηκες, πρέπει να ντρέπεσαι μονάχα, όταν έπαιξες
κακά και γι’ αυτό νικήθηκες, ή – κι αυτό είναι χειρότερο – πρέπει να ντρέπεσαι, όταν
νίκησες παίζοντας κακά ή άτιμα.
Το fair play, να το ανώτατο χρέος (…)! Κάνε το χρέος σου αυτό και μη σε μέλλει για
τίποτα άλλο. Αν πετύχεις, αν αποτύχεις, αυτό έχει μονάχα πρακτική, όχι ψυχική αξία.
Έκαμες το χρέος σου, τι άλλη αμοιβή θες; Αν περιμένεις οποιαδήποτε αμοιβή, αν
εργάζεσαι, για να ικανοποιείς όχι εσωτερικές σου επιταγές παρά για να πλερωθείς, είσαι
μιστοφόρος- δεν είσαι λεύτερος πολεμιστής».
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.