Όταν μετακομίζετε στη Γερμανία, είναι βέβαιο ότι θα κάνετε κάποια λάθη. Ακολουθούν δώδεκα συνηθισμένα από αυτά που πρέπει να αποφύγετε.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα προσαρμοστείτε σαν ντόπιος σε χρόνο μηδέν.
Πιστεύετε ότι κάναμε λάθος; Το να είσαι Besserwisser (ξερόλας) είναι ένα πολύ γερμανικό χαρακτηριστικό, γι’ αυτό πείτε μας και τη δική σας γνώμη στα σχόλια.
1. Αδιαφορείτε για την ακρίβεια
Υπάρχουν αρκετά γερμανικά στερεότυπα, τα οποία οι νεοαφιχθέντες θα συνειδητοποιήσουν ότι παραμένουν ακριβώς αυτό: στερεότυπα.
Στην πραγματική ζωή οι Γερμανοί είναι αστείοι, το χορτοφαγικό μενού είναι διαθέσιμο και νόστιμο (τουλάχιστον στις πόλεις) και η αποτελεσματικότητα είναι ένας καθαρός μύθος (περισσότερα γι’ αυτό αργότερα).
Αλλά η ακρίβεια είναι ένα από τα λίγα γερμανικά στερεότυπα που ισχύουν.
Είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο – και ειδικά όταν ταξιδεύετε – η ακρίβεια είναι απαραίτητη.
Ανεξάρτητα από την κίνηση ή την καθυστέρηση του τρένου, οι Γερμανοί φτάνουν στην ώρα τους. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς.
Αν δεν το κάνετε, δεν θα σας θεωρήσουν ανοργάνωτους, ξεχασιάρηδες ή χαμένους – η αργοπορία σας θα θεωρηθεί σκόπιμη, άμεσο προϊόν μιας στάσης που λέει “ο χρόνος μου είναι πιο πολύτιμος από τον δικό σας”.
Απλά προσπαθήστε να είστε στην ώρα σας λοιπόν.
2. Κάντε φίλους μόνο με ομογενείς
Η Γερμανία έχει τον υψηλότερο πληθυσμό αλλοδαπών από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη – και τον δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Σε κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Βρέμη, η Έσση, το Αμβούργο και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, πάνω από το 15% του πληθυσμού είναι αλλοδαπής καταγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να κάνετε φιλίες με αλλοδαπούς – ή ακόμη και με ομογενείς από τη χώρα σας.
Και ενώ η οικειότητα είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο στη νοσταλγία, το να μην γνωρίσετε τους ντόπιους σημαίνει ότι δεν θα ενσωματωθείτε ποτέ πραγματικά.
Από τα εστιατόρια μέχρι τις συμβουλές για τις διακοπές – και φυσικά την κατανόηση της γλώσσας – η γνωριμία με τους ντόπιους θα διευρύνει τους ορίζοντές σας και θα σας βοηθήσει να ενσωματωθείτε.
3. Δεν μαθαίνετε γερμανικά
Είναι δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο. Θα υπάρξουν στιγμές που θα σας διορθώσει τα der, die, das ένα πεντάχρονο παιδί.
Αλλά αν θέλετε να ζήσετε στη Γερμανία και να την αξιοποιήσετε στο έπακρο, πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε γερμανικά.
Μπορεί να εκπλήσσει κάποιους που φτάνουν στη Γερμανία, αλλά στις μεγαλύτερες πόλεις -ιδίως στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και το Αμβούργο- είναι πραγματικά δυνατό να τα καταφέρετε με τα αγγλικά.
Οι περισσότεροι Γερμανοί μιλούν άριστα αγγλικά και θα θέλουν να μιλήσουν μαζί σας. Αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό, προχωρήστε με τα γερμανικά σας και μη φοβάστε να κάνετε λάθη.
4. Νομίζετε ότι μπορείτε να πληρώσετε με την κάρτα σας
Σε αντίθεση με οποιονδήποτε από τους βόρειους και δυτικούς γείτονές της, η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να αγκαλιάσει πλήρως τις πληρωμές με κάρτα.
Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού έκανε μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες πληρωμών, τα μετρητά παραμένουν βασιλιάς στη Γερμανία.
Σε τέτοιο βαθμό που οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν ακόμη και για μεγάλες συναλλαγές – όπως αυτή η ιστορία από το 2019 σχετικά με έναν συνταξιούχο που έχασε έναν φάκελο που περιείχε 20.000 ευρώ σε μετρητά που είχε μαζί του για να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο.
Αν και θα τολμούσαμε να υποθέσουμε ότι οι περισσότερες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν έναν παλιό αναγνώστη καρτών τριγύρω, αν πρόκειται να πάτε σε εστιατόριο ή μπαρ, θα ήταν καλύτερο να παραμείνετε ασφαλείς και να έχετε μαζί σας μετρητά.
5. Πηγαίνοντας για ψώνια τις Κυριακές
Ακόμη και στις μεγαλύτερες πόλεις, τα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές.
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις – οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν συχνά ανοιχτά σούπερ μάρκετ τις Κυριακές – αλλά σε γενικές γραμμές θα πρέπει να κάνετε τα ψώνια σας από Δευτέρα έως Σάββατο.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για όσους εργάζονται πολλές ώρες – σε ορισμένα μέρη της χώρας τα σούπερ μάρκετ όχι μόνο είναι κλειστά τις Κυριακές αλλά δεν ανοίγουν μετά τις 8 το βράδυ – οπότε φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι.
6. Ξεχνάτε να έχετε μαζί σας παυσίπονα
Μια άλλη αινιγματική εμπειρία για τους νεοαφιχθέντες είναι ότι μπορείτε να αγοράσετε ένα παγωμένο μπουκάλι Jägermeister του ενός λίτρου από το βενζινάδικο ενώ βάζετε καύσιμα, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψετε σε ένα φαρμακείο για να αγοράσετε παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.
Όχι μόνο αυτό θα είναι δύσκολο -δεν είναι ανοιχτά τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα, θυμηθείτε- αλλά κάθε φορά που θα ζητάτε να αγοράσετε ένα πακέτο, θα σας κάνει διάλεξη ο φαρμακοποιός για τους κινδύνους της λήψης παυσίπονων και θα σας ρωτάει αν τα έχετε ξαναπάρει.
Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ γερμανικό φαινόμενο – ελαφρώς ενοχλητικό, αλλά τελικά υπεύθυνο και καλοπροαίρετο – οπότε αν είστε επιρρεπείς σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή πόνους περιόδου, σκεφτείτε το εκ των προτέρων και μείνετε προετοιμασμένοι.
7. Σηκώνεστε όρθιοι για να ουρήσετε
Αυτό μπορεί να φαίνεται ότι αφορά μόνο το 50% του πληθυσμού, αλλά όπως θα σας πουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες Γερμανοί, αφορά όποιον πρέπει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
Στις δημόσιες τουαλέτες και στα μπαρ και τα εστιατόρια τα ουρητήρια και οι τουαλέτες θα είναι κοινός τόπος. Το να ουρήσετε έξω σε ένα δέντρο είναι πιο κοινωνικά αποδεκτό από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.
Αλλά στο σπίτι, όλοι οι άνδρες (και φυσικά οι γυναίκες) θα πρέπει να κάθονται για να κατουρήσουν, όσο καλό στόχο και αν νομίζετε ότι έχετε.
Όσο πιο γρήγορα το συνηθίσετε, τόσο το καλύτερο.
8. Η πίστη στο μύθο της γερμανικής αποτελεσματικότητας
Νωρίτερα αναφερθήκαμε στο πολύ πραγματικό και ακριβές γερμανικό στερεότυπο της ακρίβειας.
Σειρά έχει το μυθικό γερμανικό στερεότυπο της αποτελεσματικότητας.
Ενώ ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν περιστασιακά να κατηγορηθούν ότι τουλάχιστον προσπαθούν να είναι αποτελεσματικές, όταν πρόκειται για κυβερνητικές υποθέσεις τα πράγματα είναι πιθανό να διαρκούν πάρα πολύ.
Να συνδέσετε το διαδίκτυο; Μήνες. Ραντεβού για βίζα; Μήνες. Ραντεβού με γιατρό σε οποιονδήποτε ειδικό; Μήνες.
Ό,τι κι αν κάνετε, να είστε έτοιμοι ότι θα πάρει πολύ χρόνο.
Αν και όποιος έχει πάει σε εστιατόριο στο Βερολίνο, το Αμβούργο ή οπουδήποτε βόρεια και ανατολικά θα έχει βιώσει το προσωπικό εξυπηρέτησης να είναι πολύ “αποτελεσματικό” με το χαμόγελό του, η προέλευση του μύθου της γερμανικής αποτελεσματικότητας παραμένει μυστήριο για πολλούς.
9. Jaywalking (Παράνομη διάβαση του δρόμου)
Είναι 11 το βράδυ. Δεν υπάρχει κανείς τριγύρω, ούτε καν κίνηση. Θέλετε να πάτε στο σπίτι σας. Το Ampelmännchen (σήμα για τους πεζούς) είναι κόκκινο. Αποφασίζετε να περάσετε απέναντι με τα πόδια.
Εκτός από μερικά δυσάρεστα βλέμματα και ίσως τις φωνητικές διαμαρτυρίες των μεγαλύτερων Γερμανών, είναι επίσης πιθανό να πάρετε κλήση, αν υπάρχει αστυνομία στην περιοχή.
Στους Γερμανούς αρέσουν οι κανόνες και τους αρέσει να τους ακολουθούν.
Αυτό δεν είναι πουθενά πιο ξεκάθαρο από ό,τι στις πινακίδες πεζών, όπου οι Γερμανοί γονείς θα σας δουν να περνάτε απέναντι και θα εξηγήσουν δυνατά στα παιδιά τους γιατί δεν πρέπει ποτέ να ακολουθήσουν το κακό σας παράδειγμα.
10. Αποτυγχάνετε να επικυρώσετε τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς
Ακόμη και αν έχετε αγοράσει εισιτήριο, μην ξεχάσετε να το σφραγίσετε σε κάποιο από τα μηχανήματα με την ένδειξη “bitte entwerten” στις πλατφόρμες, διαφορετικά θα θεωρηθεί “ungültig” (άκυρο) και θα σας επιβληθεί ένα τσουχτερό πρόστιμο.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι μπάρες χωρίζουν τους ανθρώπους από τα τρένα και τις πλατφόρμες, στη Γερμανία θα μπορείτε να περπατήσετε κατευθείαν από το δρόμο και να επιβιβαστείτε στο τρένο.
Ως αποτέλεσμα, είναι πιο εύκολο να ξεχάσετε να επικυρώσετε τα εισιτήριά σας. Αλλά αν δεν το κάνετε, θα είστε Schwarzfahren (ταξιδεύετε χωρίς εισιτήριο) και θα πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο.
Και με τους ελεγκτές εισιτηρίων σε ορισμένες γερμανικές πόλεις να πληρώνονται με προμήθεια ανάλογα με το πόσους ανθρώπους πιάνουν, είναι απίθανο να σας ακούσουν όταν λέτε “δεν το ήξερα”.
Απλώς σφραγίστε το εισιτήριό σας και ταξιδέψτε με το κεφάλι σας ήσυχο.
11. Περπάτημα στον ποδηλατόδρομο
Οι Γερμανοί μπορεί να μην έχουν το επίπεδο των Ολλανδών και Δανών γειτόνων τους σε ποδήλατο, αλλά δεν είναι πολύ πίσω, ούτε και οι υποδομές ποδηλασίας.
Οι ποδηλατόδρομοι βρίσκονται σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη Γερμανία, ως επί το πλείστον παράλληλα με τα πεζοδρόμια και τις λωρίδες κυκλοφορίας.
Μερικές φορές έχουν διαφορετικό χρώμα ή είναι σημειωμένες με ένα σκίτσο ποδηλάτου, αλλά άλλες φορές είναι πιο δύσκολο να τις καταλάβετε.
Αλλά με ορισμένους ποδηλάτες να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα – και άλλους να είναι πρόθυμοι να ξεσπάσουν στο δρόμο – κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και μην μπλέκεστε στα πόδια τους.
12. Ψιλοκουβέντα
Αν το καλοσκεφτούμε, ίσως το γερμανικό στερεότυπο της αποτελεσματικότητας να οφείλεται στη στάση τους απέναντι στην ψιλοκουβέντα.
Οι Γερμανοί λατρεύουν να επιδίδονται σε μακροσκελείς αναλύσεις για φαινομενικά ασήμαντα πράγματα – “Γιατί να ψωνίσετε από εκεί, όταν τα λαχανικά είναι 12 λεπτά φθηνότερα στη διπλανή πόρτα; Γιατί αγοράζετε μηνιαίο εισιτήριο όταν μπορείτε να εξοικονομήσετε 4 ευρώ αγοράζοντας ετήσιο εισιτήριο; Θα θέλατε να ακούσετε τα ονόματα κάθε αυτοκινητόδρομου που χρησιμοποίησα για να οδηγήσω εδώ και γιατί επέλεξα τη διαδρομή; Όχι; Λοιπόν, θα σας πω ούτως ή άλλως”.
Ωστόσο, αν ρωτήσετε την επί χρόνια υπάλληλο στο ταμείο του σούπερ μάρκετ “Wie geht’s?” είναι πιθανό να συναντήσετε αμήχανα βλέμματα που υπονοούν “Wer sind Sie denn, die Polizei?”.
Όσον αφορά την ψιλοκουβέντα, οι Γερμανοί δεν την καταλαβαίνουν, δεν τη συμπαθούν και δεν συμμετέχουν σε αυτήν.
Εκτός βέβαια αν πρόκειται για τον καιρό και έχετε όρεξη να παραπονεθείτε. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα πιο γερμανικό. Οπότε, χαλαρώστε και αφεθείτε ελεύθεροι.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.