Μια επικίνδυνη τάση του TikTok στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο: ένας εντεκάχρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού εισέπνευσε τοξικούς ατμούς. Η οικογένεια ζητά τώρα να κλείσει η πλατφόρμα.
Ένα αγόρι πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συμμετοχή του σε μια πρόκληση του TikTok.
Όπως αναφέρει η New York Post, ο 11χρονος πέρασε τη νύχτα στο σπίτι ενός φίλου του στο Lancaster στη βορειοδυτική Αγγλία και εισέπνευσε σκόπιμα τοξικά χημικά. Στη συνέχεια υπέστη καρδιακή ανακοπή.
Η γιαγιά του αγοριού αναφέρει ότι πέθανε ακαριαία και ότι όλες οι προσπάθειες ανάνηψης ήταν ανεπιτυχείς.
Η επικίνδυνη τάση του TikTok στην οποία έπεσε θύμα το αγόρι είναι γνωστή ως “chroming”. Πρόκειται για την εισπνοή ατμών από κοινά οικιακά αντικείμενα – όπως δοχεία σπρέι, διαλύτες χρωμάτων ή καθαριστικά – οι οποίοι έχουν μεθυστική επίδραση στον εγκέφαλο.
Οι συμμετέχοντες βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και στη συνέχεια ανεβάζουν τα κλιπ στο διαδίκτυο.
Η τάση αυτή γίνεται ακόμη πιο δημοφιλής ως αποτέλεσμα της εξάπλωσής της.
“Chroming”: Μια άκρως επικίνδυνη τάση
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, το “chroming” είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή οι ατμοί περιέχονται σε προϊόντα που είναι συνήθως εύκολα προσβάσιμα και επομένως δεν γίνονται αντιληπτά ως επικίνδυνα από τα παιδιά και τους νέους.
Ωστόσο, το chroming είναι πολύ επικίνδυνο: όπως στην περίπτωση του εντεκάχρονου από το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρακτική αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία, για παράδειγμα μέσω ασφυξίας, καρδιακής ανακοπής ή επιληπτικών κρίσεων.
Ακόμα και αν η πρόκληση δεν οδηγήσει σε θάνατο, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές: μακροπρόθεσμα, το chroming μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, βλάβη του μυελού των οστών, βλάβη του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οργάνων ή διαταραχές της ψυχικής υγείας. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, πονοκεφάλους, ναυτία, επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια του μυϊκού ελέγχου.
Η οικογένεια ζητά να κλείσει το TikTok
Η οικογένεια του εντεκάχρονου νεκρού ζητά τώρα δραστικές συνέπειες για το TikTok: θέλουν να κλείσει η πλατφόρμα για να αποφευχθεί ο θάνατος και άλλων παιδιών.
Η οικογένεια θέλει να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές άλλων παιδιών και να ευαισθητοποιήσει άλλες οικογένειες να προστατεύσουν τα παιδιά τους.
Σε κάθε περίπτωση, το TikTok πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών του.
Σύμφωνα με το “Forbes”, το ίδιο το TikTok έχει πλέον αντιδράσει και έχει εξασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης για το “Chroming Challenge” δεν εμφανίζονται πλέον.
Παρ’ όλα αυτά, τα αποσπάσματα από την πρόκληση έχουν ήδη λάβει πολυάριθμες προβολές- τουλάχιστον ένα βίντεο έχει ήδη προβληθεί 700.000 φορές.
Ωστόσο, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο TikTok- βίντεο με “chroming” μπορεί κανείς να δει και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Θανατηφόρες προκλήσεις – μελέτη του LMU με ανησυχητικά αποτελέσματα
Το “Chroming” δεν είναι η πρώτη πρόκληση του TikTok που οδηγεί σε θανάτους μεταξύ των συμμετεχόντων.
Τα τελευταία χρόνια, η λεγόμενη “πρόκληση αποσμητικού”, κατά την οποία το αποσμητικό ψεκάζεται στην ίδια περιοχή του δέρματος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, και η “πρόκληση λιποθυμίας”, κατά την οποία οι συμμετέχοντες στραγγαλίζονται, έχουν επίσης οδηγήσει σε θανάτους.
Ένας 14χρονος στις ΗΠΑ πέθανε επίσης στο “Hot Chip Challenge”, στο οποίο οι νέοι έτρωγαν εξαιρετικά πικάντικα πατατάκια.
Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο το TikTok έχει επικριθεί έντονα στο παρελθόν.
Το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου εξέτασε πολυάριθμα βίντεο στο πλαίσιο μελέτης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των προκλήσεων του TikTok είναι δυνητικά επιβλαβείς, ενώ το ένα τοις εκατό όλων των προκλήσεων κρύβει ακόμη και θανατηφόρους κινδύνους.
Το TikTok ρυθμίζει το επιβλαβές περιεχόμενο αποκλείοντας τις προκλήσεις και τους όρους αναζήτησης που σχετίζονται με αυτές.
Ωστόσο, ο αλγόριθμος μπορεί ακόμη να διαδώσει ευρέως τα επικίνδυνα κλιπ, για παράδειγμα εάν το TikTok παρεμβαίνει πολύ αργά ή ανεπαρκώς.
Η μελέτη του LMU επικρίνει ιδιαίτερα την έλλειψη διαφάνειας: δεν είναι σαφές ποια κριτήρια χρησιμοποιεί το TikTok για να ρυθμίσει το εν λόγω περιεχόμενο, ούτε είναι σαφές πότε η πλατφόρμα διαγράφει περιεχόμενο ή προσθέτει προειδοποιήσεις.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.