Με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών, οι καταναλωτές στη Γερμανία αισθάνονται πραγματικά την πίεση, ιδίως στα σούπερ μάρκετ.
Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα στα ψώνια σας.
1. Αγοράστε εποχιακά προϊόντα στη Γερμανία
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φθηνότερα όταν είναι εποχής στη Γερμανία, καθώς δεν χρειάζεται να διατηρούνται σε ψυγεία, τα οποία – χάρη στις υψηλές τιμές της ενέργειας – συνεπάγονται υψηλό κόστος που μετακυλίεται στον πελάτη.
Έτσι, το να επιλέγετε προϊόντα που είναι φυσικά άφθονα την εποχή του έτους μπορεί να αποδώσει πραγματικά.
2. Φυτικά έλαια στη Γερμανία
Η τιμή του βουτύρου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% τον τελευταίο χρόνο – σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πακέτο βουτύρου 250 γραμμαρίων κοστίζει πλέον 3 ευρώ.
Ως υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα, προτιμήστε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το λινέλαιο ή το σογιέλαιο ή ορισμένους τύπους μαργαρίνης και, για λιπαρές λιχουδιές, εξετάστε εναλλακτικές λύσεις όπως το κουάρκ ή τα τυροκομικά.
3. Να έχετε ένα πρόγραμμα γευμάτων και μια λίστα με τα ψώνια σας
Ένας χρυσός κανόνας για την εξοικονόμηση χρημάτων στο σούπερ μάρκετ -όπου κι αν ζείτε- είναι να σχεδιάζετε τα γεύματά σας και να καταγράφετε τα συστατικά σε μια λίστα.
Η ύπαρξη λίστας αγορών συχνά βοηθάει στην αποφυγή ακριβών αυθόρμητων αγορών και σας βοηθάει να αγοράζετε πραγματικά μόνο τα πράγματα που σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε.
4. Αγοράστε λιγότερο κρέας
Οι τιμές των προϊόντων κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα ψάρια, έχουν επίσης αυξηθεί κατά 19,3% από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ως εκ τούτου, οι γερμανικές ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών συμβουλεύουν τους αγοραστές να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα προϊόντα κρέατος με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όσπρια, όπως φακές, μπιζέλια, φασόλια και ρεβίθια.
5. Επισκεφθείτε τις “λαϊκές” αγορές
Οι ομάδες συμβούλων καταναλωτών συμβουλεύουν επίσης τους αγοραστές στη Γερμανία να επισκέπτονται τις τοπικές αγορές φρούτων και λαχανικών, καθώς τα φρέσκα προϊόντα μπορούν συχνά να διατίθενται πολύ φθηνότερα από ό,τι στα σούπερ μάρκετ.
6. Συγκρίνετε τις τιμές ανά βάρος
Μια άλλη καλή συμβουλή για να αγοράζετε φθηνά τρόφιμα είναι να συγκρίνετε τις τιμές με βάση το βάρος και όχι απλώς με βάση τη λιανική τιμή που αναγράφεται.
Εκτός από τη λιανική τιμή, συνήθως θα δείτε πόσο κοστίζουν τα 100 γραμμάρια κάθε προϊόντος και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον αριθμό ως βάση σύγκρισης.
Για παράδειγμα, αν θέλετε να αγοράσετε τυρί παρμεζάνα και υπάρχουν δύο διαφορετικές ποικιλίες που αναγράφονται στα 4 και 6 ευρώ, η συσκευασία των 4 ευρώ μπορεί να σας φανεί φθηνότερη.
Αλλά αν στη συνέχεια εξετάσετε την τιμή ανά βάρος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η παρμεζάνα των 6 ευρώ κοστίζει 1 ευρώ ανά 100 γραμμάρια, ενώ η συσκευασία των 4 ευρώ κοστίζει 2 ευρώ ανά 100 γραμμάρια.
7. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να βρείτε προσφορές
Η τιμή για το ίδιο προϊόν μπορεί μερικές φορές να διαφέρει πολύ μεταξύ των σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, οπότε μπορεί να αξίζει να κάνετε αγορές.
Αλλά, αν δεν έχετε χρόνο να πηγαίνετε από κατάστημα σε κατάστημα κυνηγώντας τα φθηνότερα προϊόντα, υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες εφαρμογές – όπως οι Smhaggle, Marktguru και KaufDA – τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε και να συγκρίνετε τις προσφορές στα τοπικά σούπερ μάρκετ.
Μια άλλη σπουδαία εφαρμογή για όσους θέλουν να κάνουν σοβαρές οικονομίες στα τρόφιμά τους είναι το Too Good to Go – μια εφαρμογή που συνδέει τους ανθρώπους με τοπικά εστιατόρια, αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων που επιθυμούν να απαλλαγούν από τα πλεονάζοντα τρόφιμα.
8. Αποκτήστε μια κάρτα μέλους
Με μια κάρτα μέλους, όπως η Payback Card ή η DeutschlandCard, μπορείτε να συλλέγετε πόντους κάθε φορά που ψωνίζετε σε διάφορα καταστήματα και στη συνέχεια να μετατρέπετε τελικά τους πόντους αυτούς σε χρηματικές εκπτώσεις.
Οι κάρτες αυτές είναι δωρεάν και απαιτούν απλώς εγγραφή. Η τακτική χρήση τους, μαζί με επιπλέον κουπόνια συλλογής πόντων, μπορεί να αποφέρει αρκετή εξοικονόμηση χρημάτων.
9. Ελέγξτε το κάτω ράφι
Στα κάτω ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ θα βρείτε συχνά τα προϊόντα με τις πιο οικονομικές τιμές, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων της ίδιας μάρκας των σούπερ μάρκετ.
Αν φτάσετε στις ιδιωτικές ετικέτες “Rewe”, “Ja”, “Gut & Günstig”, “Edeka”, “Penny”, “Grandessa” ή “Maribel”, μπορείτε να πάρετε σχεδόν το ίδιο προϊόν με την επώνυμη ποικιλία στη μισή τιμή.
10. Ψώνια λίγο πριν από το κλείσιμο του καταστήματος
Αν ψωνίσετε λίγο πριν από το κλείσιμο, μπορείτε συχνά να βρείτε μεγάλες προσφορές στα γερμανικά σούπερ μάρκετ – ειδικά στους πάγκους με τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας και το γαλακτοκομικά.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.