Η Στουτγάρδη είναι η πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης και η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.
10 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Στουτγάρδη, ακόμη και αν ζείτε εκεί.
1. Ο Πύργος Τηλεόρασης της πόλης ήταν ο πρώτος του είδους του στην ιστορία
Ο Fernsehturm Stuttgart, δηλαδή ο τηλεοπτικός πύργος της Στουτγάρδης, ήταν ο πρώτος τσιμεντένιος τηλεοπτικός πύργος στον κόσμο.
Ο διάσημος δομικός μηχανικός και κατασκευαστής γεφυρών, καθηγητής Fritz Leonhardt, ήταν ο ιθύνων νους
πίσω από το κτίριο.
Αντί απλώς να δημιουργήσει έναν λειτουργικό μεταλλικό τηλεοπτικό ιστό, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον πύργο ως τουριστικό αξιοθέατο με εστιατόριο και πλατφόρμα με θέα.
Ο πύργος έχει ύψος 217 μέτρα, αλλά στέκεται σε έναν λόφο, τοποθετώντας τον συνολικά 283 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Είναι ορατός από όλη την πόλη και έχει επηρεάσει το σχεδιασμό άλλων τηλεοπτικών πύργων σε όλο τον κόσμο.
2. Η Στουτγάρδη είναι η πατρίδα του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου
Η Στουτγάρδη θεωρείται ως η γενέτειρα του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου με εντυπωσιακή ιστορία στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων.
Οι πρωτοπόροι μηχανικοί Gottlieb Daimler και Carl Benz γεννήθηκαν και οι δύο κοντά στη Στουτγάρδη και η 125χρονη κληρονομιά τους γιορτάζεται στο μουσείο Mercedes-Benz στα ανατολικά της πόλης.
Ο Μπενζ πιστώνεται με τη δημιουργία του πρώτου τρίτροχου, ειδικά κατασκευασμένου αυτοκινήτου, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1886 και η “Benzin”, η γερμανική λέξη για τη βενζίνη, πήρε το όνομά του.
Περίπου την ίδια εποχή, ο Ντάιμλερ εργαζόταν ανεξάρτητα για τη δημιουργία ενός βενζινοκινητήρα, τον οποίο χρησιμοποίησε για να κινήσει μια τροποποιημένη άμαξα αλόγων το 1886.
Αυτό ήταν το πρώτο τετράτροχο μηχανοκίνητο όχημα στην ιστορία.
Αν και οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα, οι εταιρείες τους, Benz & Cie. και Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την Daimler-Benz AG τη δεκαετία του 1920.
Από αυτό προέκυψε η εμπορική ονομασία Mercedes-Benz και τα οχήματα με την εμπορική ονομασία Mercedes και Daimler κατασκευάζονται ακόμη και σήμερα στην πόλη.
3. Η Στουτγάρδη πήρε το όνομά της από το παρελθόν της στην εκτροφή αλόγων
Η περιοχή γύρω από την οποία αναπτύχθηκε η πόλη ήταν αρχικά χώρος εκτροφής αλόγων ιππικού, ιδιοκτησίας του δούκα Liudolf von Schwaben τον 10ο αιώνα.
Το όνομα προέρχεται από το “Stutengarten” που είναι μια αρχαϊκή μορφή της γερμανικής λέξης “Gestüt”, που σημαίνει ιπποτροφείο.
Το οικόσημο της Στουτγάρδης είναι συνεπώς ένας μαύρος επιβήτορας, ο οποίος είναι αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο, καθώς εμφανίζεται στο λογότυπο της Porsche, μιας μάρκας αυτοκινήτων που προέρχεται επίσης από την περιοχή της Στουτγάρδης.
4. Είναι η μόνη γερμανική πόλη με δημοτικό οινοποιείο
Η παρουσία της οινοβιομηχανίας στη Στουτγάρδη είναι δύσκολο να μη γίνει αντιληπτή, με αμπελώνες σε όλη την καρδιά της πόλης.
Παραδόξως, ένας από αυτούς τους αμπελώνες ανήκει σε κυβερνητική υπηρεσία.
Το Industrie- und Handelskammer Stuttgart (IHK), δηλαδή το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, απέκτησε την ιδιοκτησία ενός αμπελώνα και μιας βίλας λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί το οικόπεδο για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου του IHK με χώρους για τη διοίκηση, τις εκδηλώσεις και το χρηματιστήριο μετοχών και αξιών της Στουτγάρδης.
Τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ πλήρως λόγω της αναταραχής του πολέμου – μεγάλο μέρος της έκτασης παρέμεινε αμπελώνας, ο οποίος εξακολουθεί να ανήκει στο IHK μέχρι σήμερα.
Οι Ρωμαίοι έφεραν αρχικά αμπέλια από την περιοχή του Τιρόλου στη Στουτγάρδη το 3 μ.Χ. και τα σταφύλια συνεχίζουν να ευδοκιμούν γύρω από την πόλη δημιουργώντας δημοφιλή κρασιά όπως το Riesling και το Trollinger.
5. Η Στουτγάρδη είναι μια πόλη με σκάλες
Η πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι χτισμένη πάνω σε μεγάλο αριθμό λόφων, αλλά μαζί με αυτό έρχεται και η ενδεχομένως πιο ευχάριστη παρενέργεια ενός μεγάλου αριθμού αμπελώνων.
Για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά αυτούς τους λόφους, η Στουτγάρδη διαθέτει συνολικά πάνω από 400 εξωτερικές σκάλες.
Αν τις ανέβαινες όλες, θα ανέβαινες συνολικά περίπου 20 χιλιόμετρα.
6. Είναι η νούμερο ένα πόλη για τον πολιτισμό στη Γερμανία, σύμφωνα με μια μελέτη
Η Στουτγάρδη κατατάχθηκε ως η καλύτερη πόλη για πολιτισμό στη χώρα σε μια μελέτη της τράπεζας Berenberg Bank και του Hamburgischen Weltwirtschaftsinstituts (HWWI) το 2016.
Στην πόλη, το 7,6% των ατόμων που δικαιούνται να πληρώσουν κοινωνική ασφάλιση απασχολούνται στον τομέα του πολιτισμού – το υψηλότερο ποσοστό στη Γερμανία.
Ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται μουσεία, παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι επίσης ο υψηλότερος από κάθε άλλη πόλη της χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αυτό είναι ορατό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με περισσότερα από 190 φεστιβάλ χορού, μουσικής, λογοτεχνίας, τέχνης, φαγητού και πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Στουτγάρδη (σε περιόδους χωρίς Covid).
7. Η Στουτγάρδη έχει μοναδικά δέντρα μαμούθ που ευδοκιμούν στις ΗΠΑ
Αφού απέκτησε εμμονή με τα γιγάντια είδη δέντρων όταν ταξίδεψε στην Αμερική, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Α’ φύτεψε 5.000 δέντρα μαμούθ από την Καλιφόρνια (Σεκοϊάδενδρο ή γιγαντιαία Σεκόια) σε όλη τη Γερμανία, με μεγάλο αριθμό από αυτά στη Στουτγάρδη και γύρω από αυτήν.
Τα δέντρα αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου ορισμένα από αυτά υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία άνω των 2.000 ετών και ύψος 100 μέτρων.
Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία των γιγαντιαίων δέντρων στην πόλη δεν βρίσκεται στους Βοτανικούς-Ζωολογικούς Κήπους ή στο κάστρο Rosenstein, αλλά στο Wernhaldenpark στην περιοχή Weinsteige.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπεύθυνος για την απόκτηση των σπόρων ήταν ο κηπουρός και γεννημένος στη Στουτγάρδη, Christian Schickler.
Ο θρύλος λέει ότι παρήγγειλε ένα κιλό σπόρους για τον βασιλιά, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι ήταν τόσο μικροί και ελαφριοί όσο η βρώμη.
Κατέληξε να έχει πολύ περισσότερους σπόρους από όσους χρειαζόταν και έτσι φύτεψε μερικούς στον κήπο του.
8. Η τοπική σπεσιαλιτέ, Maultasche, έχει μια μάλλον ανήθικη ιστορία
Ουσιαστικά, τα ραβιόλια της Σουαβίας από τη νοτιοδυτική Γερμανία, τα Maultaschen είναι ένα είδος ζυμαρικών που γεμίζουν με σπανάκι, λάχανο τουρσί, φρυγανιά και μερικές φορές κιμά.
Μπορεί να φαίνονται αρκετά αθώα, αλλά το σουαβικό τους όνομα “Herrgottbscheißerle” σημαίνει “Κύριος Θεός Απατεώνες”.
Αυτό προέρχεται από έναν θρύλο που αφορά έναν Κιστερκιανό μοναχό του μοναστηριού Maulbronn, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Στουτγάρδης (εξ ου και το όνομα “Maultasche”).
Ο μοναχός φέρεται να ήθελε να φάει κρέας κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής και έτσι έκρυψε κρέας στη συνήθως χορτοφαγική γέμιση του Maultasche με την ελπίδα ότι, κρύβοντάς το κάτω από ένα κάλυμμα ζύμης, ο Θεός δεν θα το αντιλαμβανόταν.
9. Η Στουτγάρδη έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή μεταλλικού νερού στην Ευρώπη
Η Στουτγάρδη φιλοξενεί 14 πηγές μεταλλικού νερού και αρκετά “Mineralbäde” ή ιαματικά λουτρά, τα οποία συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από την περιοχή Bad Cannstatt.
Εξαιτίας αυτού, η πόλη παρέχει μία από τις μεγαλύτερες πηγές μεταλλικού νερού στην Ευρώπη, δεύτερη μετά την περιοχή Obuda της Βουδαπέστης.
Η Στουτγάρδη είναι μερικές φορές γνωστή ως “Sauerwasserstadt” λόγω της θειούχου ποιότητας του νερού.
Το μεταλλικό νερό λέγεται ότι έχει ολιστικά οφέλη για την υγεία, επιτρέποντας στους ντόπιους να εξοικονομούν λίγα χρήματα στο σούπερ μάρκετ, καθώς δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράζουν ακριβό εμφιαλωμένο νερό.
10. Η καθαριότητα είναι δημόσιο καθήκον στη Στουτγάρδη
Οι επισκέπτες της πόλης μπορεί να παρατηρήσουν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που σκουπίζουν τα πεζοδρόμια.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Στουτγάρδης διατηρούν μια ιδιότυπη σουαβική παράδοση, γνωστή ως “Kehrwoche”, που μεταφράζεται άμεσα ως “εβδομάδα σκουπίσματος”.
Η “Kehrwoche” είναι ένα σχέδιο κατά το οποίο κάθε εβδομάδα ένας διαφορετικός κάτοικος ενός ενοικιαζόμενου ακινήτου είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων ενός συγκεκριμένου κτιρίου.
Αυτό εκτείνεται από τους διαδρόμους μέχρι τα σκαλοπάτια και τα πεζοδρόμια μπροστά από το κτίριο, οπότε τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζονται και τα φύλλα και το χιόνι που βρίσκονται εκεί κοντά.
Η κοινή πεποίθηση είναι ότι η πρακτική αυτή χρονολογείται από διάφορα διατάγματα που εκδόθηκαν τον 16ο αιώνα, τα οποία προέτρεπαν τους ανθρώπους να διατηρούν την περιοχή γύρω από τα σπίτια τους καθαρή.
Παρόλο που αυτό ήταν πολύ πιο σημαντικό την εποχή πριν από την έλευση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, η παράδοση εξακολουθεί να διατηρείται.
Σήμερα δεν θα έχετε πρόβλημα με το νόμο αν αποφύγετε τα καθήκοντά σας κατά τη διάρκεια της “Kehrwoche”, καθώς δεν υπάρχουν γραπτοί νόμοι, αλλά μπορεί να έχετε πρόβλημα με τους γείτονές σας.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: