Η Ημέρα Γερμανικής Ενότητας εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Γνωρίζατε αυτά τα γεγονότα για την γερμανική επανένωση και την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας;
Η Γερμανία ήταν διαιρεμένη για σχεδόν μισό αιώνα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ανατολικό τμήμα να γίνεται σύμμαχος της ΕΣΣΔ, ενώ το δυτικό τμήμα ήταν δημοκρατικός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Στις 3 Οκτωβρίου 1990, αυτό έλαβε τελικά τέλος, όταν ανατολικά και δυτικά κρατίδια επανενώθηκαν επίσημα.
1. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου ήταν ατύχημα
Παρά τις αυξημένες πιέσεις που ασκήθηκαν στις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας για την αύξηση της ελευθερίας μετακίνησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κανείς δεν ξύπνησε στις 9 Νοεμβρίου 1989 περιμένοντας να δει ανθρώπους να γκρεμίζουν το τείχος εκείνο το βράδυ.
Στην πραγματικότητα, εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κατευνάσει τους διαδηλωτές ανακοινώνοντας νέους, πιο χαλαρούς ταξιδιωτικούς κανονισμούς.
Αλλά χάρη στον Günter Schabowski, τον νεοδιορισθέντα κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ιστορία πήρε διαφορετική τροπή.
Ο Schabowski είχε τεθεί επικεφαλής της συνέντευξης Τύπου, αλλά δεν είχε ενημερωθεί κατάλληλα για το τι έπρεπε να πει.
Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο πότε επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί – επισήμως την επόμενη ημέρα, και η διαδικασία θα περιελάμβανε μια μακρά διαδικασία υποβολής αιτήσεων για βίζα – δίστασε, πριν απαντήσει: “Ab sofort” – “Αμέσως”.
Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο τείχος, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
2. Πρώην καγκελάριος προσπάθησε να στερήσει από τους Γερμανούς το “ρεπό” τους
Το 2004, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προσπάθησε να καταργήσει την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας ως παγγερμανική εορτή.
Σε μια επιστολή που υπερασπιζόταν το σχέδιο, ο Schröder έγραφε: “η αργία δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να μεταφερθεί στην πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε έτους”.
Επικαλούμενος οικονομικούς λόγους, εξήγησε ότι είχε δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό των παγγερμανικών εορτών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση αυτή δεν ήταν πολύ δημοφιλής και παρέμεινε στην 3η Οκτωβρίου!
3. Η Βόννη παρέμεινε η έδρα της κυβέρνησης μετά την επανένωση
Παρόλο που το Βερολίνο είχε γίνει η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της νέας Γερμανίας, η κυβέρνηση δεν αποφάσισε να μεταφέρει τη Μπούντεσταγκ (κοινοβούλιο) από τη Βόννη παρά μόνο τον επόμενο χρόνο, και μόλις ψήφισε υπέρ της πρότασης.
Στις 20 Ιουνίου 1991, η απόφαση για τη μετακόμιση στο Βερολίνο εγκρίθηκε με 338 ψήφους έναντι των 320.
Το Κοινοβούλιο και η Καγκελαρία μετακόμισαν στο Βερολίνο μόλις το 1999, αλλά ορισμένες υπηρεσίες και πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να λειτουργούν από την πρώην δυτικογερμανική πρωτεύουσα.
4. Η επανένωση σχεδόν σκότωσε το ανατολικογερμανικό “Ampelmännchen”
Από το 1990 ξεκίνησαν οι προσπάθειες των αρχών να αντικαταστήσουν τα ανατολικογερμανικά φανάρια διάβασης πεζών.
Ο χαρακτηριστικός άνδρας – γνωστός ως Amplemännchen και με πρότυπο μια φωτογραφία του πρώην ηγέτη της ΛΔΓ Erich Honecker με ψάθινο καπέλο – έγινε σύμβολο λατρείας.
Μετά από μια σειρά διαμαρτυριών, αποφασίστηκε η διατήρηση του “Ampelmännchen”. Σήμερα αποτελεί επίσης μια πολύ επιτυχημένη σειρά τουριστικών προϊόντων.
5. Η ημέρα της ενότητας αρχικά υποτίθεται ότι θα γινόταν ένα μήνα αργότερα
Η 9η Νοεμβρίου, η ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είχε αρχικά προταθεί ως ημέρα ενότητας.
Παρά το γεγονός ότι η 9η Νοεμβρίου ήταν ένα σημαντικό ιστορικό ορόσημο το 1989, είναι σαφές γιατί τελικά επιλέχθηκε η 3η Οκτωβρίου αντί αυτής.
Μερικές φορές αναφέρεται ως “Schicksalstag” (μοιραία ημέρα), η 9η Νοεμβρίου έχει μια απόκοσμη σχέση με σημαντικά γεγονότα της γερμανικής ιστορίας.
Στις 9 Νοεμβρίου 1918, ο υπουργός της κυβέρνησης Philipp Scheidemann διακήρυξε τη δημιουργία της Δημοκρατίας από το μπαλκόνι του Stadtschloss του Βερολίνου, μια κρίσιμη πράξη για τη μετάβαση της Γερμανίας από τη μοναρχία.
Το 1923, η 9η Νοεμβρίου σηματοδότησε την ημέρα κατά την οποία ο Χίτλερ και το NSDAP επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο του Μονάχου, που συχνά αποκαλείται και ως το πραξικόπημα της μπυραρίας του Μονάχου (Munich Beer Hall Putsch).
Και, την ίδια ημέρα το 1938, το ναζιστικό πογκρόμ γνωστό ως “Kristallnacht” (Η νύχτα των κρυστάλλων) είδε εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές να δέχονται επιθέσεις και να σκοτώνονται εκατοντάδες Εβραίοι.
6. Η Μέρκελ εργαζόταν για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση εκείνη την εποχή
Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 1990, η Άνγκελα Μέρκελ εργαζόταν στην πραγματικότητα για την τελευταία κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας.
Έχοντας ενταχθεί στο πολιτικό κίνημα “Δημοκρατική Αφύπνιση” στις αρχές του 1990 διορίστηκε αργότερα την ίδια χρονιά αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λόταρ ντε Μαϊζιέρ, του τελευταίου ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας.
7. Η Δύση “κατάπιε” την Ανατολή
Η επανένωση της Γερμανίας δεν ήταν νομικά μια συγχώνευση, αλλά μια απορρόφηση των ανατολικογερμανικών κρατιδίων από τη Δυτική Γερμανία.
Στις 3 Οκτωβρίου διαλύθηκε η ΛΔΓ (Ανατολική Γερμανία) και, σύμφωνα με το άρθρο 23 του γερμανικού νόμου, κάθε ένα από τα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια έπρεπε να ψηφίσει για την ένταξή του στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
8. Η Βρετανία και η Γαλλία δεν ήταν ευχαριστημένες
Οι περισσότεροι από τους συμμάχους της Δυτικής Γερμανίας υποστήριζαν επίσημα τη γερμανική επανένωση για δεκαετίες, αλλά καθώς η κατάρρευση της ΛΔΓ άρχισε να φαίνεται πιο αληθοφανής, πολλά κράτη άρχισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδέα, τουλάχιστον κατ’ ιδίαν.
Πολλοί από τους ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης εξακολουθούσαν να φοβούνται την επανεμφάνιση μιας ισχυρής ενωμένης Γερμανίας.
Ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένας από τους ηγέτες που εξέφρασε αυτή την ανησυχία πιο δημόσια.
Σε μια συζήτηση με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η Μάργκαρετ Θάτσερ δήλωσε: “Δεν θέλουμε μια ενωμένη Γερμανία […] μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε τη σταθερότητα ολόκληρης της διεθνούς κατάστασης”.
Ο προσωπικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν συμμεριζόταν επίσης αυτή την άποψη: “Η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη γερμανική επανένωση”.
9. Ο Πούτιν ήταν τότε πράκτορας της KGB στη Γερμανία
Από το 1985 έως το 1990, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπηρέτησε στο τοπικό γραφείο της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών στη Δρέσδη.
Η νύχτα που έπεσε το τείχος είχε επίδραση πάνω του, όπως θυμάται ο ίδιος: “Συνειδητοποίησα ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν άρρωστη. Επρόκειτο για μια θανατηφόρα ασθένεια που ονομάζεται παράλυση. Μια παράλυση της εξουσίας”.
Ο Πούτιν εξακολουθεί να μιλάει άπταιστα γερμανικά.
10. Οι επίσημοι εορτασμοί πραγματοποιούνται σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο
Αν και το Βερολίνο δίνει πάντα μια μεγάλη παράσταση, κάθε χρόνο μια διαφορετική πόλη φιλοξενεί επίσημα το “Bürgerfest”, το οποίο συχνά διαρκεί αρκετές ημέρες.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.