Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ρίχνουμε μια ματιά σε δέκα σημαίνουσες Γερμανίδες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.
Rosa Luxemburg (1871-1919)
Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου, η Ρόζα Λούξεμπουργκ πρωτοστάτησε στο επαναστατικό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα στη Γερμανία.
Ιδρύτρια του Συνδέσμου Σπάρτακος και του Κομμουνιστικού Κόμματος, προσπάθησε να φέρει το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με μαζικές απεργίες.
Μετά την καταστολή της εξέγερσης του Σπάρτακου το 1919, δολοφονήθηκε από Γερμανούς στρατιώτες.
Η Λούξεμπουργκ υπήρξε σημαίνουσα προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα, τον μαρξισμό, τον αντιμιλιταρισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.
Hannah Höch (1889-1978)
Το μοναδικό γυναικείο μέλος του επιδραστικού ντανταϊστικού κινήματος των αρχών του 20ού αιώνα, η γεννημένη στο Βερολίνο καλλιτέχνιδα Hannah Höch υπήρξε καλλιτεχνική πρωτοπόρος και μία από τις πρώτες καλλιτέχνιδες που χρησιμοποίησε την τεχνική του φωτομοντάζ.
Με θέματα όπως η αυτοδιάθεση των γυναικών για το σώμα τους, το επάγγελμά τους και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα έργα της παρέχουν μια εικόνα του ταραγμένου 20ού αιώνα – από το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Τα έργα της αναμειγνύουν τη σάτιρα με τη σοβαρότητα και εξακολουθούν να είναι πολύ επίκαιρα ακόμη και σήμερα.
Alice Salomon (1872-1948)
Η Alice Salomon ήταν μία από τις πιο γνωστές διεθνώς κοινωνικές μεταρρυθμίστριες και φεμινίστριες του 20ού αιώνα.
Αφού ασχολήθηκε με το κοινωνικό έργο σε ηλικία 21 ετών το 1899, έγινε πρόεδρος της Ένωσης Ομάδων Κοριτσιών και Γυναικών για το Κοινωνικό Έργο Αρωγής.
Το 1908 ίδρυσε την Κοινωνική Σχολή Γυναικών στο Βερολίνο, ενώ το 1925 η Salomon ήταν η βασική εμπνεύστρια της “Γερμανικής Ακαδημίας για την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Εργασία με Γυναίκες” – μια μοναδική προσπάθεια να αναπτυχθεί μια έννοια αποκλειστικά γυναικείας επιστήμης και έρευνας στον κοινωνικό τομέα.
Η βασική της αντίληψη για τη χρήση της ορθής και πρακτικής διδασκαλίας με αναφορά σε διεθνείς πρακτικές επηρέασε θεμελιωδώς την παιδαγωγική και την κοινωνική εργασία σε όλο τον κόσμο.
Angela Merkel (1954)
Είτε σας αρέσει είτε την απεχθάνεστε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωθυπουργία της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ιστορική.
Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας υπηρέτησε για 16 χρόνια και, για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρήθηκε ως μια αξιόπιστη φυσιογνωμία στο κέντρο της πολιτικής της ΕΕ.
Τώρα, η κληρονομιά της έχει επισκιαστεί από την απροθυμία της να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία και να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ίσως θα τη θυμόμαστε καλύτερα για την πολιτική της ανοιχτής αγκάλης προς τους πρόσφυγες που διέφευγαν από τον πόλεμο στη Συρία το 2015, όταν είπε στο κοινό “wir schaffen das” (Θα τα καταφέρουμε).
Anne Frank (1929-1945)
Αν και η Άννα Φρανκ έζησε στο Άμστερνταμ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη. Η οικογένειά της διέφυγε από τη Γερμανία το 1934.
Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι ένα από τα πιο διάσημα ιστορικά ντοκουμέντα του 20ού αιώνα.
Γράφτηκε από την έφηβη μεταξύ 1942 και 1944 και δίνει μια μοναδική και άκρως προσωπική εικόνα της ζωής ενός νέου ανθρώπου που ζούσε κρυμμένος από το ναζιστικό καθεστώς.
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες μέχρι σήμερα και η Άννα Φρανκ παραμένει μέχρι σήμερα ένα ισχυρό σύμβολο της ελπιδοφόρας, αθώας νεολαίας απέναντι στον τρόμο σε όλο τον κόσμο.
Hannah Arendt (1906-1975)
Αφού διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία το 1933, η Χάνα Άρεντ εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές στοχάστριες του 20ού αιώνα.
Έγινε δημόσια γνωστή μέσω του κύριου πολιτικού της έργου Στοιχεία και απαρχές της ολοκληρωτικής κυριαρχίας στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Το 1961 συμμετείχε ως δημοσιογράφος στη δίκη του εγκέφαλου του ολοκαυτώματος Αδόλφου Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ και το 1963 δημοσίευσε το αμφιλεγόμενο βιβλίο Eichmann in Jerusalem (Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ). Μια αναφορά στην κοινοτοπία του κακού.
Η Άρεντ παρέμεινε ανιθαγενής μέχρι το 1951, αποκτώντας τελικά την αμερικανική υπηκοότητα. Η Χάνα Άρεντ πέθανε στις ΗΠΑ στις 4 Δεκεμβρίου 1975.
Alice Schwarzer (1942)
Η Alice Schwarzer είναι ίσως η πιο γνωστή φεμινίστρια στον γερμανόφωνο κόσμο.
Η ίδια ξεκίνησε, μεταξύ άλλων, την εκστρατεία “Κάναμε έκτρωση”, το 1971, κατά την οποία 374 γυναίκες – επιφανείς και μη – παραδέχθηκαν δημοσίως σε ένα εξώφυλλο του περιοδικού Stern ότι είχαν διακόψει παράνομα την εγκυμοσύνη τους.
Ως δημόσια φεμινίστρια, η Άλις Σβάρτσερ έγινε η φυσιογνωμία και το φερέφωνο ολόκληρου του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γερμανία και οι φλογερές τηλεοπτικές της εμφανίσεις είναι θρυλικές.
Το 1977 ίδρυσε το φεμινιστικό περιοδικό “Emma”, του οποίου εξακολουθεί να ηγείται ως αρχισυντάκτρια.
Πρόσφατα έγινε αμφιλεγόμενη φιγούρα στη γερμανική πολιτική, επειδή πίεσε για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου της στην Ουκρανία – ενάντια στις ουκρανικές επιθυμίες.
Bertha Benz (1849-1944)
Χωρίς την Bertha Benz, η ιστορία των μετακινήσεων θα ήταν πολύ διαφορετική.
Στις 5 Αυγούστου 1888, έκανε το πρώτο μακρινό ταξίδι με μηχανοκίνητο όχημα και με τον τρόπο αυτό απέδειξε στον σύζυγό της και στον υπόλοιπο κόσμο ότι η εφεύρεσή του λειτουργούσε για καθημερινή χρήση και είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τα πάντα.
Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Carl Benz είχε λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το “όχημά του με λειτουργία κινητήρα αερίου” και παρόλο που ο τοπικός Τύπος είχε αναφερθεί στην εφεύρεση, δεν υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός γι’ αυτήν, καθώς θεωρήθηκε μη πρακτική.
Χρειάστηκε το θάρρος της συζύγου του Μπενζ να πάρει το αυτοκίνητο σε μια διαδρομή μεγάλων αποστάσεων για να αποδείξει στον κόσμο ότι το “Benz Patent-Motorwagen No. 3” θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον.
Sophie Scholl (1921-1943)
Η Sophie Scholl είναι ίσως μία από τις πιο θαρραλέες γυναίκες της γερμανικής ιστορίας. Μαζί με τον αδελφό της ίδρυσε την ομάδα “Λευκό Ρόδο”, η οποία επαναστάτησε κατά του εθνικοσοσιαλισμού.
Είχε τυπώσει φυλλάδια κατά του εθνικοσοσιαλισμού, τα οποία διανεμήθηκαν σε όλη τη Γερμανία και προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Λόγω του αγώνα της, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί σε ηλικία μόλις 21 ετών και εκτελέστηκε με γκιλοτίνα.
Τα αδέλφια Σολ τιμούνται με δεκάδες δρόμους, μονοπάτια, πλατείες και σχολεία στη Γερμανία που έχουν πάρει το όνομά τους.
Emmy Noether (1882-1945)
Ξεπερνώντας τα όρια της παραδοσιακής σκέψης στα μαθηματικά, η μαθηματικός Έμι Νέτερ θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες του 20ού αιώνα.
Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε έναν επικήδειο για την Έμι Νέτερ το 1935, την περιέγραψε ως μια “δημιουργική μαθηματική ιδιοφυΐα”, η οποία – παρά το “ανιδιοτελές, σημαντικό έργο επί πολλά χρόνια” – δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε.
Η Νέτερ είναι μία από τις θεμελιώτριες της σύγχρονης άλγεβρας και έκανε επίσης πρωτοποριακό έργο στη θεωρητική φυσική. Το θεώρημα της Νέτερ, το οποίο παρουσίασε το 1918, εξελίχθηκε δεκαετίες αργότερα σε ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της φυσικής.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.